Polis öğrencilerin sosyal güvenliği

A -
A +

Polis Akademisi öğrencileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan öğrencilerden de sualler gelmektedir. Bu suallere binaen sigortalılıkları bu yazımızda irdelenmiştir.

 

2008 yılı ekim ayı başından sonra Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

 

Bunlardan okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamadan ayrılanların bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmamaktadır.

 

Örnek olarak 14/12/1991 tarihinde doğan, 6/9/2009 tarihinde Polis Akademisine kayıt yaptıran, 20/6/2013 tarihinde mezun olan ve aynı tarihten itibaren komiser yardımcısı olarak göreve atanan sigortalının 4/1-c kapsamındaki sigortalılığı 18 yaşını tamamladığı 14/12/2009 tarihinden itibaren başlayacaktır.

 

Başka bir örnek olarak 8/9/2007 tarihinde Polis Akademisine kayıt yaptıran, 18/6/2011 tarihinde mezun olan ve komiser yardımcısı olarak göreve atanan sigortalının 4/1-c kapsamında sigortalılığı 1/10/2008 tarihinden itibaren başlayacaktır. Polis Akademisine kayıt yaptırdığı 8/9/2007 tarihi ile Kanunun yürürlüğe girdiği 1/10/2008 tarihleri arasında öğrencilikte geçen süresi borçlanma kapsamında olup, Kanunun 46’ncı maddesi uyarınca borçlandırılması hâlinde sigortalılık süresinden sayılacaktır. 

 

Diğer yandan Polis Yükseköğretim Kanununda 4/4/2015 tarihinde ı Resmî Gazete’de yayımlanan “6638 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yapılan değişiklikle Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dönüştürüldüğünden, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürlüğünde öğrenim gören öğrenciler öğrenime başladıkları tarihten itibaren 4/1-c kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Bunlardan okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamadan ayrılanların bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmayacaktır.

POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİNDE EĞİTİME TABİ TUTULANLAR

Polisliğe naspedilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde polislik eğitimine tabi tutulan adaylar 6495 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 2/8/2013 tarihinden itibaren 4/1-c kapsamında sigortalı sayılacaktır.

 

Bunlardan Polis Meslek Eğitim Merkezlerindeki eğitimlerini tamamlamadan ayrılanlar ile eğitimlerini tamamlamalarına rağmen görevlerine başlamadan ayrılanların Eğitim Merkezlerinde geçen eğitim süreleri sigortalılıklarından sayılmamaktadır. 

İKRAMİYE NE ZAMAN VERİLECEK?

10 milyon 431 bin çalışmayan emekli ve hak sahibine ikramiye verilmişti. Geriye kalan sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan ya da Bağ-Kur kapsamında faaliyete devam edip emekli olması nedeniyle Bağ-Kur priminden muaf 4 milyon 689 bin emekli ve hak sahipleri ikramiyenin ne zaman ödeneceğini merak etmektedir.

 

İkramiyenin ödenmesi için hâlen yasanın çıkması beklenmektedir. Hâlen TBMM’de bulunan 86 maddeden müteşekkil ikinci “Torba Kanun”da ikramiye verilmesine yönelik düzenleme yer almaktadır. 43 maddenin görüşmesi bitmiştir.

 

Bütçe görüşmelerinin bitmesiyle geriye kalan 43 maddenin görüşülmesinin bu hafta içinde biter bitmez Resmî Gazetede yayımlanacaktır.

 

SGK da gerekli hazırlıkları yapmış bulunmaktadır. Dolayısıyla muhalefet kalan maddelerin görüşmesini uzatmadığı takdirde en geç 29 Aralık 2023 tarihinden itibaren 2 gün içinde ödenmesi beklenmektedir. Böylece toplamda 15 milyon 120 bin emeklinin tamamı ikramiye ödemesine kavuşacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.