SGK, bu emeklilerin EYT teşviklerini iptal edecek!

Sesli Dinle
A -
A +
EYT/Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili Kanun, mart ayında yürürlüğe konmuştur. Yürürlüğe giren bu yasa kapsamında emeklilik şartları sağlayan 2 milyonu aşkın sigortalı emeklilik imkânına kavuşmuştur. Bu durum tecrübeli ve kalifiye personelinden mahrum kalma korkusu yaşayan işverenlerde panik oluşturmuştur. Hükûmet bu endişeleri gidermek ve iş yerlerinde üretimin aksamaması ve işverenlerin rekabet avantajından mahrum kalmaması için yeniden aynı iş yerinde çalışmaya devam eden sigortalılara münhasıran 5 puan SGK prim teşvikini devreye koymuştur. Aradan geçen zaman zarfında bu teşvikle ilgili tereddütler hasıl olmuştur. Konuyla ilgili SGK yeni düzenlemelere açıklık getirdi…

5 PUAN EYT TEŞVİK ŞARTLARI

İşverenlerin emekli olan EYT’li sigortalılardan dolayı 5 puanlık indirimden yararlanılabilmesi için, 03.03.2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle sigortalının işten ayrılış bildirgesinin verilmesi ve sigortalının işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlaması lazımdır. Ayrıca;

> İş yerinin özel sektör işverenine ait olması,

 

> Aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi,

 

> Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

 

> İşverenin Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

 

> Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

SGK, MALİYEDEN GÖRÜŞ ALDI

Emekliler için öngörülen Sosyal Güvenlik Destek Primi 5 puanlık prim indiriminden yararlanmanın usul ve esaslarını düzenleyen SGK Genelgesinde; Sigortalının 03.03.2023 Tarihi ve Sonrasında Yaşlılık veya Emekli Aylığı Talebinde Bulunması ve Bu Talebe İstinaden Sigortalıya 5510 Sayılı Kanun'un Geçici 95’inci Maddesi Kapsamında İlk Defa Yaşlılık veya Emekli Aylığı Bağlanması" başlıklı bölümünde;
 
Mezkûr 5 puanlık indirimden yararlanılmak istenen sigortalıların 03.03.2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunması ve bu talebe istinaden ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanması gerektiği, şartlarına yer verilmiştir. Buna göre, indirim kapsamında bildirilen sigortalıya ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmamış olması hâlinde, bu indirimden yararlanılamayacağı gibi bu sigortalı için yersiz yararlanılan indirim tutarları gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilmesi gerekmektedir.
 
Burada esas tereddüt EYT düzenlemesi öncesinde kişinin yaş şartını zaten yerine getirmiş olması hâlinde bu sigortalıdan dolayı da anılan teşvikten faydalanıp faydalanılamayacağı tereddüt konusu olmuştur.
 
Konuyla ilgili SGK teşvikten yararlanacak sigortalı kapsamının belirlenmesi hususunda yaşanan bahse konu tereddüde ilişkin teşvikten yersiz yararlanmaya/kamu zararına sebebiyet verilmemesini teminen söz konusu teşvikin finansmanını sağlayan Hazine ve Maliye Bakanlığına görüş sormuştur.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü 13.09.2023 tarihli yazısıyla cevabi yazısını göndermiştir.

SGK’NIN YENİ UYGULAMASI

Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğünün yazısında;
 
Söz konusu prim teşvikinin getiriliş amacının 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olanlardan ilgili mevzuatı uyarınca yaş şartına bakılmaksızın yaşlılık aylığı bağlanması sebebiyle ortaya çıkabilecek istihdam kaybının önüne geçmek olduğu, bu sigorta prim teşvikinin kapsamının yaşlılık aylığı bağlananlar ile sınırlı olduğu, 08.09.1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayıp ilgili mevzuatında öngörülen yaş şartını tamamladıktan sonra yaşlılık aylığı bağlanmış olanların mezkûr teşvikten yararlandırılmalarına imkân bulunmadığı belirtilmiştir.
 
Buna göre, SGK, anılan 5 puan sigorta prim teşvikinden; 08.09.1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlardan sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartının yanı sıra yaş şartını sağlayanlardan dolayı yararlanılmasına imkân bulunmadığına karar vermiştir.
 
Lafın özü teşvikten faydalanan kişi EYT düzenlemesi öncesinde zaten yaşı doldurup emekliliğe hak kazanmışsa bu sigortalıdan dolayı işveren teşvikten faydalanamayacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.