SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine eşitleme...

A -
A +
Önümüzdeki hafta milyonlarca emeklinin gözü Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde olacak. Keza emekliler 2024 yılı Ocak ayında emekli maaşlarına refah payı verilecek mi? Yapılacak güncellemeler memur ve memur emekli zamlarıyla eşitlenecek mi?
 
7.500 TL maaş alanlara bu rakam üzerinden mi yoksa bu maaşı almakla birlikte gerçekte kök maaşları 3.500, 4.000, 4.500, 5.000, 5.500, 6.000, 6.500 ve 7.000 TL’ye yakın olanlara bu kök maaşlar üzerinden sadece oransal zammı ya da seyyanen zam+oransal zam mı yapılacak? Buna benzer çok sayıda merak konusu sualler var. Keza milyonlarca emeklinin açlık sınırının çok altında olan maaşlarla geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır. Gelin bu sorulara verilerle ve önceki dönem uygulamalarıyla birlikte cevap bulmaya çalışalım…
 

SGK AÇISINDAN SSK VE BAĞ-KUR MAAŞLARININ GÜNCELLEMESİ

SGK Kanuna göre (SSK’lı ve Bağ-Kur’lulara) bağlanan gelir ve aylıklar, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı (TÜFE) kadar artırılarak belirlenmektedir.
 
Gerek SSK’lı ve Bağ-Kur’lu, gerekse tarım SSK ve tarım Bağ-Kur’lu gerekse Kanun gereği bağlanmış ve bağlanacak aylıklar her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar arttırılarak ödeneceği öngörülmüştür.
 
Bu bağlamda memur emeklilerinden farklı olarak SSK’lı ve Bağ-Kur’lu emeklilere toplu sözleşme zammı ödenmemektedir. Hâl böyle olunca emekliler arasında bu yönden de fark ortaya çıkmaktadır.
 

FARKLI ENFLASYON RAKAMLARI KAFALARI KARIŞTIRIYOR

Bu bağlamda 2023/Temmuz-Ağustos-Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin 6 aylık TÜFE oranları en son 3 Ocak 2024 günü Aralık ayı enflasyonun da TÜİK tarafından açıklanmasıyla kesinleşmiştir.
TÜİK Aralık ayı enflasyonunu beklentilerin altında %2,93 olarak açıklamıştır. Dolayısıyla TÜİK’e göre yıllık enflasyon Merkez Bankası ve Orta Vadeli Programda öngörülen yıllık enflasyon beklentisi olan %65’in altında %64,77 olarak açıklanmıştır. Aynı dönemde enflasyon rakamları ENAG’a göre Aralık ayında %4,12 yıllık %127,21, ITO’ya göre aylık %3,52 yıllık %74,88 olarak açıklanmıştır. Bu rakamlardan en gerçeği ise hiç kuşkusuz emeklilerin çarşıda-pazarda bizzat yaşadıkları enflasyon etiketleridir.
Görüldüğü üzere bu üç veriye bakıldığında TÜİK’in açıkladığı enflasyon hem aylık hem de yıllık bazda ENAG ve İTO’ya göre çok düşük kalmaktadır.
 

6 AYLIK ENFLASYONA GÖRE GÜNCELLEME

TÜİK’in 3 Ocak 2024 günü açıkladığı Aralık ayı dâhil 6 aylık enflasyon farkını aynı gün %37,57 olarak derhâl hesaplayarak X hesabımızdan ve TGRT Haber’den tüm vatandaşlarımızla paylaşmıştık.
 
Dolayısıyla bugün itibarıyla her SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşının en az %37,57 oranında otomatikman güncellendiğini söyleyebiliriz. Örneğin Aralık ayında 10 bin TL maaş alan SSK veya Bağ-Kur emeklisi refah payı verilmezse dahi Ocak ayında en az 13 bin 757 TL maaş alacaktır.
 
Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak güncelleme oranını refah payı hariç sadece enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklanan %15’lik zamla birlikte yapmış olduğum hesaplamaya göre %49,25’e varan bir artış söz konusu olacaktır.
 
Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasında %11,68’lik fark ortaya çıkmaktadır. SSK ve Bağ-Kur emeklileri tüm emeklilere ayrım gözetmeksizin aynı oranda zam yapılmasını talep etmektedir.
 
Peki bu mümkün mü? Elbette mümkündür. Hafızamızı tazelediğimizde çok uzaklara gitmeye gerek yok geçen yıl yine Ocak ayında ardında Temmuz ayında tüm emeklilere ayrım yapılmaksızın aynı oranda zam yapılmıştı. Şimdi de eşitleme formülünün devreye girmesi kuvvetle muhtemel.
Emeklilerimizin bahse konu sualleri ve talepleri muvacehesinde takip eden yazılarımızda ayrıntılı açıklamalarımız devam edecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.