Staj ve çıraklıkta, anayasamızın eşitlik ilkesi gözetilmeli

A -
A +

Staj ve çıraklık mağdurlarını uzun yıllardan beri takip etmekteyim. Hakikaten hiç bıkmadan usanmadan haklarını aramaya devam etmektedirler. Geçtiğimiz pazar günü yine İstanbul’da demokratik sınırlar içinde hiçbir taşkınlık yapmadan sadece haklarını aramak için coşkulu miting yaptılar.

 

Stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların emeklilik konusundaki yakınmalarını daha önceden de müteaddit kez kamuoyunun gündemine getirmiştim.

 

Keza gazetemize “Emeklilikte Kademe/Adalet” bekleyen okuyucularımızdan sonra en çok stajyer ve çırak olarak çalışmış olan okuyucularımızdan hemen her gün yağmur gibi sual ve talepler gelmektedir.

 

Hakikaten sosyal güvenlik mevzuatımıza bakıldığında maalesef stajyerler arasında emeklilikte avantaj sağlayan hizmet borçlanmaları açısından eşitlik ilkesine aykırı düzenlemelerin alenen bulunduğu izahtan varestedir.

 

Okuyucularımızdan gelen yoğun talep ve bu konudaki meraklarına her yeni gelişme olduğunda ışık tutmaya devam ediyoruz…

 

Stajyer ve çırakların emekliliklerini kolaylaştırmak maksadıyla şimdiye kadar TBMM’ye sayısız kanun teklifi verilmiştir. Ancak bu teklifler muhalefet milletvekilleri tarafından verilmiş olduğundan maalesef yasalaşmadılar.

 

Diğer yandan seçim dönemlerinde iktidar cenahıyla aynı ittifakta yer alan hemen hemen tüm partiler söz vermelerine rağmen bugüne kadar sözlerini yerine getirmediler.

 

Peki bu meselenin çözümü çok mu zor? Elbette ki hayır. Hatta bu meseleyle ilgili geçmiş yıllarda emsal çözümler bile üretmişiz.

 

 

 

STAJYER VE ÇIRAKLARIN TALEPLERİ

 

 

 

Stajyer ve çıraklar, bizi hemen erken emekli edin diye bir talepte bulunmamaktadır.

 

Gazetemize gelen talep ve yakınmaların çoğu stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların bu çalışmalarının emeklilikte sigorta başlangıcı sayılması ya da bu süreler için borçlanma hakkının verilmesi noktasında toplanmaktadır.

 

 

 

STAJ ve ÇIRAKLIK TALEPLERİNİN ÇÖZÜMÜ

 

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulama (5510 s.) kanununa göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. 

 

Stajyer ve çıraklık sigortası SSK kapsamında bulunmaktadır. Ancak emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları diye tabir edilen yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları kapsamında bulunmamaktadır. 

 

Bütün mesele stajyerlerin çalışırken bu sigorta kollarına da tabi tutulmamalarında yatmaktadır. Bu bağlamda staj ve çıraklık sigortası ile emekli olmak için iki yol bulunmaktadır. Bu yollar;

  • Birincisi stajyer ve çırakların çalışma başlangıçlarının doğrudan emeklilikte başlangıç kabul edilmesi ve

  • İkincisi ise staj ve çıraklıkta geçen sürelere aynen askerlikte olduğu gibi borçlanma hakkının verilmesinden ibarettir. Bu iki yol için de mutlaka yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

EŞİTLİK İLKESİ GÖZETİLMELİ

 

 

 

Hemen belirtelim ki tüm stajyerlerin durumu aynı değil. Genel olarak stajyerlerin çoğunluğunun borçlanmak hakkı bulunmamasına rağmen avukatlık ve diğer bazı mesleklerde ise staj sürelerinin borçlanarak emeklilikte hizmetten sayılması söz konusudur. Bu bağlamda eşitsizlik olduğu açıktır.  

 

Mevcut uygulamada masabaşında iş yapan avukatlara borçlanma hakkı verildiğinden -şartları varsa- EYT’den hemen emekli olma imkânı elde ederken sanayi de ve diğer ağır işlerde sahada çalışan staj ve çıraklar ise bu haktan mahrum bırakılmaktadır. Anayasamızın eşitlik ilkesi gereğince avukatlar gibi diğer tüm çıraklık ve stajyerlere borçlanma hakkı verilmesi yönünde düzenleme yapılması gerekmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bekir22 Şubat 2024 21:13

Destek için teşekkür ler lakin anlattıklarını zı devlet büyüklerine anlatın onlarda çözüm yolu bulsun

Hasan ARI 22 Şubat 2024 17:19

Desteğiniz için teşekkürler güzel insan.

HALİL KILIÇ 22 Şubat 2024 10:12

Desteğiniz için teşekkürler söyledikleriniz doğru fakat olan hep garibanlara oluyor

Mustafa21 Şubat 2024 23:55

Konu ilgili bir yazi kaleme aldiğınız için çok teşekkür ederiz. Umulur ki yakın zamanda cözüme kavusur

Yalcın21 Şubat 2024 16:56

Çağımıza ülkemize yakışan bir yasa istiyoruz

Umut21 Şubat 2024 13:04

Çağımıza,ülkemize yakışan,insan emeğini öncelik alan bir yasa

Ali 21 Şubat 2024 12:59

Yazınız dolayısıyla müteşekkiriz efendim. Bir staj mağduru olarak eşitsizliğe maruz kalmak ve hak arayışımızda yanlız bırakılmak inanın bizleri çok üzmektedir. İnanıyoruz ki bu hatadan dönülecek ve hakkımız bizlere teslim edilecek. Saygı ve hürmetlerimizle.

Şenol21 Şubat 2024 12:56

E devlette gözüken 4a tescil tarihimizin sigorta başlangıcı olması bizim hakkımızdır hiç bir ülkede 2 sigorta girişi yoktur adı üstünde 4a tescil yani başlangıç primin uzunu kısası bizi ilgilendirmez bizi başlangıç ilgilendirir hem uciz işçi olarak çalıştıracaksınız birde elimize sigorta kartı verip sigortanız başladı emekli olurken size fayda sağlacak diyip kandıracaksınız hakkımız olanı istiyoruz.

Cenk VAROL21 Şubat 2024 12:45

STAJ SSK BAŞLANGICI OLMALI..! E.devlet Devletimizin Resmî sitesi değilmi? Devletimizin iş hayatına atılıp,çalışmaya başlayan kişilere verdiği Sigorta kartı Resmî değilmi? Nasıl olurda bir geçerliliği olmaz.? Hem E.devlette görünen hemde Sigorta kartında yazan ilk işe giriş tarihin geçerliliğini istiyoruz. Bir insanın İş hayatında bir tane Sigorta girişi ve Sicil Numarası olur,on tane değil..! STAJ 1996 STAJ SSK BAŞLANGICI OLMALI MESLEK LİSESİ STAJ MAĞDURLARI

Metehan Özdemir 21 Şubat 2024 12:43

Çok güzel bir tespit. Teşekkür ederiz. Allah razı olsun. İnşallah tez zamanda bu sorun çözülür

Cenk Varol21 Şubat 2024 12:29

E.devlette görünen ve hatta elimizdeki Sigorta kartlarında yazan ilk işe giriş tarihin (4A tescil) geçerliliğini istiyoruz. Üstelik Staj döneminde verilen Sigorta Sicil Numarası üzerinden halen primlerimiz yatmaya devam etmektedir. Stajımızı yaparken İş yerindeki kadrolularla aynı saatlerde girip çıktık,aynı işleri yaptık,maaş aldık,Sigorta kartımızı aldık.. Yaz boyunca Staj adı altında işyerlerimize gidip çalıştık. Şimdi Staj tarihimizin ilk işe başlangıç tarihi olarak geçmesini ve emekliliğe dahil edilmesini istiyoruz..!

İbrahim 21 Şubat 2024 12:01

HAKKIMIZ VERİLSİN ARTIK, MESLEK LİSELERİ STAJ MAĞDURUYUZ. 4 A TESCİL MAĞDURUYUZ

Yusuf çebi21 Şubat 2024 11:44

Mağduriyetimiz kandırılmışlığımızdır.En büyük tepkimiz bu bize bu sizin sigorta başlangıcınız oldu denilen öğretmenlerimizin eğitim Bakanlığı'nın çalışma Bakanlığı'nın hiç mi vicdanı sızlamıyor bunu en çok merak ediyorum.Güzel yazınız için ayrıca teşekkür ederim

3308 Çırak21 Şubat 2024 11:25

Yılların vaadi olan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağduriyeti hala çözüm bekliyor "Yaşanan Hak Gaspına Son Verilsin, Adalet Yerini Bulsun İstiyoruz..!!"

Kenan21 Şubat 2024 10:55

Çocuk yaşta verilen emeğimizin karşılığı olan sigorta başlangıcı hakkımızı istiyoruz. Desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.

Ali21 Şubat 2024 10:26

Allah razı olsun İsa bey çok sağ olun bu mağduriyeti köşenizde paylaştığınız için

murat avcı21 Şubat 2024 10:24

1996 staj mağduruyum o yıllarda kimse kısa kol sigorta nedir bilmiyordu elimize o sigorta kartları verildiğinde hayırlı olsun sigortanız başladı denildi biz sadece mağdur değil kandırılmış bir kitleyiz.

Ferhat21 Şubat 2024 10:21

Güç= Adalet ve Merhamettir. Staja ve çırağa da adalet gerekir.

Serkan21 Şubat 2024 09:05

Bizi her zaman destekleyen Sayın İsa Beye tesekkur ederim sesimize ses oldugunuz icin sagolun

Ayça 21 Şubat 2024 08:48

Yıllardan beri mücadele eden ve eyt ile çözülmesi gereken bir sorunu ayrıca kendi bakış açınız ile kaleme aldığınız için çok teşekkürler… E devlette gözüken girişlerimizin kabul olması anayasal hakkımızdır. Devlet vatandaşları arasında ayırım yapmamalı. Güven duygumuz yerle yeksan oldu. Tekrar teşekkürler