Yeni yılda kim ne kadar işsizlik maaşı alabilecek?

A -
A +
TÜİK’in 11 Aralık 2023 günü yayınlanan Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 163 bin kişi azalarak 2 milyon 961 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puan azalarak %8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,0 iken kadınlarda %11,3 olarak tahmin edilmiştir.
 
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %21,3 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %13,7 iken işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %16,6 olarak tahmin edilmiştir. Bu bağlamda ülkemizde çeşitli nedenlerle iş aramayanlar, çalışma gücü ve yeterliliğinde olmasına rağmen çalışma hayatından çekilenler ile diğer işsizler dikkate alındığında işsizlik rakamlarının halen yüksek seviyelerde seyrettiği söylenebilir. Bu sene uygulanacak yeni ekonomik programda öngörülen hedeflerin tutturulması için öngörülen daralma da istihdama negatif yansıyacaktır.
Dolayısıyla işsizlikle birlikte hayat pahalılığı tüm ailelerin geçimlerini daha da zorlaştırmaktadır. İşsizlik dönemlerinde ise işsizlik sigortasından verilmekte olan işsizlik ödenekleri, bir nebze de olsa işsizlere ve ailelerine rahat nefes aldırmaktadır.
1 Ocak’ta yürürlüğe konan ve tüm yıl boyunca geçerli olan asgari ücret yaklaşık %49 oranında artırılmıştır. Bu artış sadece asgari ücretlileri değil işsizlik ödenekleri alanları da sevindirmiştir. Zira işsizlik maaşı alanların ödenekleri de yeni asgari ücrete göre zamlı ödenecektir.
 
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HESABI
 
Bir iş yerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara belirli şartlarla halk arasında “işsizlik maaşı” olarak bilinen işsizlik ödeneği verilmektedir. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır.
Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır. İşsizlik ödeneği nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilememektedir.
 
01 TEMMUZ-31 ARALIK DÖNEMİ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HESABI
 
 
BU ARAYA TABLO GİRECEK!!!
 
Görüldüğü üzere temmuz ayından itibaren asgari ücretli işsizlere yapılacak en az aylık ödeme miktarı 5.325,07 TL iken bu rakam yeni asgari ücretle birlikte 7.940,27 TL olacaktır.
Diğer yandan çalışırken ödemiş olduğu işsizlik sigortası primleri ne kadar yüksek ücretten ödenmiş olursa olsun işsiz kalması hâlinde verilen en yüksek işsizlik maaşının tavanı aylık 10.650,15 TL’den 15.880,54 TL’ye yükselmiştir.
Lafın özü yeni asgari ücretle birlikte en düşük işsizlik maaşı artık 7.940,27 TL’dir. Çalışırken ödenen prim ne kadar yüksek olursa olsun alınabilecek en yüksek aylık maaşı 15.880,74 TL ile sınırlı olacaktır.
 
ÖDENEĞE HAK KAZANMA ŞARTLARI
 
İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmesi için her şeyden önce kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak gerekmektedir. Ayrıca; 
  • İş sözleşmesinin feshinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması, 
  • İş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekmektedir.
Ödenek alınacak süreler sigortalıların kıdemlerine göre değişiklik göstermektedir. Mücbir sebepler dışında başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneğinden düşülmektedir. Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde;
  • 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 180 gün, 
  •  900 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 240 gün, 
  • 1.080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalıya 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir. 
Son olarak işsizlik ödeneği alınan sürede hastalık sebebiyle yetkili sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alması nedeniyle SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalı işsizlerin ödeneklerinin bu durumların başladığı tarih itibarıyla kesildiğini belirtelim. SGK’dan alınan geçici iş göremezlik ödeneğinin bittiği tarihi izleyen gün itibarıyla işsizlik ödeneği tekrar başlatılmaktadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.