Zelenskiy’nin ABD ziyareti…

Sesli Dinle
A -
A +

Rusya işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinden beri ilk defa, Ukrayna Devlet Başkanı yurt dışına çıkmış oluyor… Ve bu ziyaret Ukrayna’nın hâlihazırdaki en büyük destekçisi sayılan ABD’ye gerçekleştiriliyor.

 

 

 

Bu satırların yazıldığı sırada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Washington yolundaydı… Geçtiğimiz 24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna savaşından beri ilk defa bu ülkenin devlet başkanı bir yurt dışı ziyaretinde bulunuyor. Hâliyle başta Batı ülkeleri olmak üzere, dünya medyası bu ziyarete geniş yer veriyor. Zelenskiy ABD’ye gidebilmek için önce trenle Polonya’ya geçti ve oradan yoluna devam etti. Zelenskiy’nin ABD’ye yolculuğu devam ederken, aynı saatlerde, geçmişte Putin ile nöbetleşe koltuk değiştiren; eski Rusya Devlet Başkanı ve Başbakanı, hâlihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Dimitri Medvedev de, Çin’in başşehri Pekin’de devlet başkanı Xi Cinping ile el sıkışıyordu!.. Bu ziyaretlerin çakışması ve aynı sırada Rusya ile Çin’in ortak deniz tatbikatı gerçekleştiriyor olması bir tesadüf müydü? Yine aynı zaman diliminde, Kremlin Sarayında; Vladimir Putin, iki yanına Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gresimov’u alarak bütün askerî erkânı ile gövde gösterisi yapıyor, dünyaya önemli mesajlar veriyordu… Putin’den önce Savunma Bakanı Sergey Şoygu kritik açıklamalarda bulundu. Sarmat ve Zirkon füzelerinin savaşa hazır hâle getirilmesiyle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı. Şoygu bir taraftan Ukrayna savaşı için ihtiyaç duyulan askerî takviyenin yapılmakta olduğunu belirtirken, diğer yandan NATO’nun İsveç ve Finlandiya genişlemesinden dolayı, Rusya’nın Kuzey Batı sınırına daha fazla asker ve silah konuşlandırma gereği duyulduğunu ifade etti. Rusya savunma bakanı, yeni ihtiyaçlar çerçevesinde asker sayısının bir – bir buçuk milyona kadar arttırılmasının programlandığını da seslendirdi.  

 

Putin ise yaptığı konuşmada, Batı cenahının Ukrayna’ya askerî destek için neler yaptığını gayet yakından bildiklerini dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı, hâlihazırda Rusya’nın yekpare Batı cephesi karşısında durduğunu ifade etti. Hemen hemen bütün NATO ülkelerinin Rusya zıddına hareket ettiğini belirten Putin, konvansiyonel ve nükleer dâhil, bütün stratejik silahlar bakımından çok güçlü bir konumda bulunduklarını ve bütün hedeflerine ulaşacaklarını duyurdu. Zelenskiy ziyaretinin hemen öncesinde, Beyaz Saray’dan verilen mesajda, Putin’in mevcut durumda, Ukrayna savaşını sona erdirmek gibi bir intiba vermediği belirtildi. Dünkü açıklamalarında Putin, bu suçlamaya da karşılık veriyor ve şimdiye kadar 27 ayrı ülkenin Ukrayna’ya, toplam 97 milyar dolarlık askerî yardım yaptığını açıklıyordu… Bu arada Zelenskiy’nin ziyaretiyle birlikte, ABD yönetiminin Ukrayna için yeni bir destek paketi açıklaması bekleniyor. Bu paketin içinde, Patriot hava savunma füze sisteminin verilmesi de söz konusu… Ancak Ukrayna’ya yapılan yardımlar konusunda, bazı Cumhuriyetçi kongre üyelerinin itirazları var. Bu itirazları da karşılamak üzere, Zelenskiy’nin Kongre’de yapacağı konuşma ve her iki meclis üyeleriyle yürüteceği temaslar önemle takip ediliyor. Herhâlde Yunan Başbakanı Miçotakis için sergiledikleri bolca alkışları, Zelenskiy’den esirgemezler!.. Nitekim Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi üyelerine, tam kadro bulunmaları için çağrıda bulundu.   

 

Batı cenahının, Zelenskiy – Biden görüşmesinden önemli beklentileri var. Olur, olmaz ayrı konu, ama beklentiler bu yönde. Peki, Zelenski’nin ABD ziyaretini sadece daha fazla yardım alma maksadına mı bina etmek lazım? Bir müddetten beri, Batı’nın, savaşın bu gidişatı muvacehesinde, yeni bir çözüm yolu olarak Ukrayna’yı Rusya ile masaya oturmak istediği konuşuluyor. On aydan beri cereyan eden hadiseler, Batı’yı bu noktaya getirdi. Diğer taraftan Rusya da planladığı ve hedeflediği gibi ilerleme kaydedemedi. Karşı tarafta Ukrayna üzerinde büyük yıkım gerçekleştirse de, askerî ve siyasi bakımdan kendisini rahatlatacak bir başarı sağlayamadı. Ve Rusya da kendi imajına daha fazla zarar vermeyecek şekilde bir çözüm için arayış içinde. Bu hususta Batı ile diplomatik görüşmelere başlamak istediğini de her vesileyle dillendiriyor. Ancak şimdiye kadar bu çağrılar karşılık bulamadı.

 

ABD’nin Zelenskiy’i Beyaz Saray’da ağırlaması ve yeni bir yardım paketiyle memnun etmeye çalışması, bu ziyaretin tek sebebi olamaz. Bir şekilde, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı Putin ile masaya oturmaya ikna etmek de gündemde olduğuna göre, bunun ilk ve en ciddi adımı bu ziyaret dolayısıyla öne çıkıyor. Bakalım Zelenskiy, bu ikna çabalarına nasıl ve ne kadar direnecek? Komedyenlikten Ukrayna Devlet Başkanlığı’na uzanan yolda, Zelenskiy eski mesleğiyle taban tabana zıt ve yakıcı meselelerle boğuşuyor! Sahnede iken aldığı alkışlarla ABD Kongresinden alacağı alkışlar, kesinlikle aynı değil. Çok farklı sonuçları olur…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.