Kaydet
a- | +A

Eğer, Koç-Ata''nın ünlü Harran Ovası''nın başlangıç yöresinde yaptırdıkları besicilik tesisinin açılışına gitmemiş olsaydık, belki de toprağın ne kadar "aç" olduğunu gözlerimizle göremez ve bazı acı gerçekleri aktaramazdık.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç''un dediği gibi "Azala azala dünyada buğday ihraç eden ülke sayısı 7''ye inmiş" bulunuyor.

...Ve en trajik durum ise, her yıl 15 milyon kişinin açlıktan ölmesi...

Tarımın Önemi Teknolojiye dayalı olmasa bile bir tarım ülkesi olmasına rağmen yıllar içinde bu konumundan yavaş yavaş uzaklaşan Türkiye çok acil olarak yeniden bu alana yönelmeli.

Gerçekten de tehlike çanları çalıyor.

Bugün eğer barajlarımızda su yoksa, bunun en büyük sebebi, Türkiye''nin ekili alandan yoksun oluşu...

GAP ah GAP Türkiye''nin önce tarım kapasitesini sonra da enerji imkanlarını kaybetmesinden daha acı ne olabilir.

Gerçi ufukta Türkiye''nin hastalığına derman olacak çok önemli bir proje mevcut.

Ne var ki, GAP''ın planlanan zamanda ve şekilde bitirilmesi gerekiyor.

Eğer, GAP imdadımıza yetişmezse halimiz nice olur?

Şanlıurfa''da dün hizmete açılan besi tesisi gibi 100 tane daha hizmete girdiğinde, Türkiye''nin hem besi hem hayvancılık ihtiyacı karşılanacağı gibi, baraj gölleri de suyla dolacak.

Nüfusumuzun yüzde 40''ı tarımla iştigal ettiği halde bunların gayri safi milli hasılaya katkısı sadece yüzde 14 olarak hesaplanıyor. 20 yıl öncesine kadar hayvan ihracatçısı olan ülkemiz, bugün ithal etmekte.

Velhasıl, tarım bakımından çok büyük handikaplarla karşı karşıyayız.

Bu yüzden, cumhuriyetimizin 77 yıllık tarihinin en büyük yatırımı GAP''a dört elle sarılmamız hayati önem arzediyor.

Tarım Bakanı Tarım Bakanı Prof. Hüsnü Yusuf Gökalp''in konuşmasını dinlerken, Türkiye''nin tarım alanında ne kadar geri kaldığını, ancak buna mukabil ne kadar imkanlara sahip olduğuna da bir kez daha hayret ettik.

GAP''ın kazandıracağı ivme ile yapacağımız daha doğrusu yapmak mecburiyetinde olduğumuz çok şey vardır sanırız.

Heyecanlı açılış Bu arada, Koç Vakfı tarafından yaptırılan ilköğretim okulunun açılışında da duyulan heyecanı anlatmadan geçemeyeceğiz.

Koç Vakfı''nın Türkiye çapında yaptırdığı 13 okulun sonuncusunun açılışında, Şanlıurfa''da eğitim ve öğretime ne denli önem verildiğine tanık olduk.

Gün geçtikçe nüfusu artan Şanlıurfa''nın "Harran Üniversitesi"ne kavuşmasından sonra, şimdi de ilköğretim çapında büyük ilerlemelerin arifesi yaşanıyor.

Güneydoğunun makus talihini yenmek için atılan her adımı başımızın üstünde tutmalıyız.