Milyonların hikâyesi…

Sesli Dinle
A -
A +
Ülkemizde ne kadar engelli var?
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’ın “Buğday Tanesi” isimli kitabını okumaya başlayınca bu konuda ne kadar az düşündüğümü fark ediyorum. Ülkemizde çeşitli uzuvlarını kullanamamaktan dolayı milyonlarca engelli birey olduğunu öğreniyorum.
 
Bu kitabı engelli bireylere ümit vermek için, farkındalık oluşturmak için yazdım diyor Serkan Bayram. “Buğday Tanesi” aynı isimle beyazperdeye de aktarılmış…
 
Av. Serkan Bayram da engelli bir milletvekilimiz.
 
Köylerinde yakılan anız, aniden kontrolden çıkar ve bütün tarlalara yayılır. Anne ve babasının tarlada çalışırken kundaktaki bebeklerinin beşiğini astıkları ağaç da tutuşur ve Serkan Bayram bu yangında ağır yaralanır. Elleri se tamamen yanmış geriye sadece bir parmak kalmıştır.
 
Çocukluk ve ilk gençlik yıllarında bu durumun getirdiği çeşitli sorun ve engellerle yüzleşir, çeşitli zorluklarla karşılaşır. Bıkmadan usanmadan tek tek bütün engelleri aşar. Serkan Bayram bugün sıra dışı bir avukat ve milletvekili olarak önemli işlere imza atıyor. Ülkemizdeki milyonlarca engelli bireye umut olmaya çalışıyor. En büyük hedefinin bir “Engelliler Bakanlığı"nın kurulması olduğunu ifade ediyor ve bu doğrultuda girişimlerinin sürdüğünü söylüyor.
Şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş depreminde dahi yüz binlerce engelli vatandaşımız olduğunu anlatıyor Serkan Bayram. Enkazların arasından çıkarılan insanların son hâllerini hiçbirimiz bilmiyoruz, düşünmedik de! Lakin enkazdan sağlam çıkarıldığını zannettiğimiz insanların birçoğunun kangren olmuş el, kol ve bacaklarının daha sonra kesildiğini biliyor muydunuz?
 
Her birimiz birer potansiyel engelli bireyleriz aslında!
 
Hiç kimse an’a bakmasın atiye baksın zira gelecek bizlere ne getirecek bilmiyoruz. Gelecek bir sır, yarın ne olacağımızı sadece Allah bilir. O hâlde bu bilinçle meseleye yaklaşmakta fayda var.
“Buğday Tanesi” filmi Serkan Bayram'ın nezdinde ötekileştirilen, hayatları zorlaştırılan, örtülü bir şekilde neden böylesiniz denen milyonların hikâyesi aslında. Bu hikâye hepimizin hikâyesi çünkü hepimiz de birer potansiyel engelliyiz!
 
Filmin yönetmeni Doğan Ümit Karaca, senaristi Volkan Kapkın, başrol oyuncuları sanatçı Kutsi, Yeliz Akkaya ve Deniz Arna… Film, Aralık 2022’de vizyona girmiş. Önümüzdeki haftadan itibaren Netflix üzerinden de seyirciye ulaşmış olacak.
 
“Yere Düştüğünde Değil, Vazgeçtiğinde Kaybedersin” felsefi söylemiyle milyonlarca insanın hikâyesinin anlatıldığı kitap sade, açık ve etkili bir dille yazılmış. “Buğday Tanesi” yakılan bir anızın kurbanı olan küçük bir bebeğin emekleyip ayağa kalkışı, hukuk fakültesine yürüyüşü, oradan TBMM’ye vekil olarak gidişinin hikâyesi gibi görünse de aslında milyonlarca engelli vatandaşımızın ortak derdi ve hikâyesi olma özelliğini taşıyor. Mesela engelli bir hukukçunun hâkim olamaması gerçeğiyle yüzleşiyoruz bu kitapta. Ve Serkan Bayram'ın gayretiyle bu setin kaldırıldığını da…
 
“Engelliler Bakanlığı” isteği ve arzusunun gerçeğe dönüşmesi en büyük temennimiz. Duyarlı bir milletvekilinin, hukukçunun bu büyük gayreti elbette amacına ulaşacaktır.
 
Bir kaza, deprem, yangın, ani gelen bir hastalık… Kimleri etkilememiş kimleri tekerlekli sandalyeye bağlamamış! Engelli olmak suç değil, hayatı yaşamaya da hiç engel değil! Bu nedenle engelli bireyleri işsiz, aşsız, ilgisiz, eğitimsiz ve sevgisiz bırakmayalım.
Hâsılı İstanbul Milletvekili Av. Serkan Bayram’ı çıktığı bu kutlu yolda destekliyor ve herkesi destek olmaya çağırıyoruz. “Buğday Tanesi” kitabını; okuyup okutuyor, filmini de seyredip seyrettiriyoruz.
 
Unutmayalım…
 
En büyük engel, duygusal engeldir!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.