Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 125,5 milyar dolara ulaştı. Bankanın 26 Mayıs’ta eksi 4 milyar 405 milyon dolar olan net rezervi geçen hafta 24 milyar doları aştı, 4 ayda 28 milyar dolar arttı… 6 Aralık 2013’te 135 milyar 638 milyon dolarla rekor düzeye ulaşan rezervlerin yıl sonuna kadar 150 milyar dolara dayanması işten bile değil…
Peki bu artış nasıl gerçekleşiyor? Bir defa yeni uygulanan politika piyasadan tam not aldı... Ekonomik güven endeksi, eylülde 95,4’e yükseldi… Güven arttıkça insanlar daha çok yatırım, üretim, tüketim yapar. Ekonomi canlanır, büyür. İstihdam ve gelir artar. Artık kimse yatırım amaçlı döviz almıyor. Yerli yatırımcı geçen hafta 1,16 milyar dolar daha sattı. Yurt dışından fon girişi artıyor, ağustosta ihracat 21,6 milyar doları aşarak rekor düzeye ulaştı...
Doğalgaz ve petrol keşifleriyle birlikte alternatif kaynaklar rüzgâr ve güneşten elde edilen enerji dolayısıyla 2022'de 97 milyar dolar olarak ödediğimiz fatura 2023'te 71 milyar dolara düşecek. 26 milyar dolar cebimizde kalacak…
Türkiye enerji üssü oldu. Romanya'ya günlük 4, Moldova'ya günlük 2 milyon metreküp doğalgaz ihraç edeceğiz. Kur Korumalı Mevduat hesapları 5 haftada 103 milyar TL daraldı. Ama esas çözülme gelecek hafta görülecek.
Zira Merkez Bankası 25 Eylül’de Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Yani bankalar KKM hesaplarına %30 olan politika faizinin çok altında faiz verme imkânına kavuştu. Dövize düşük faiz uygulaması hesap kapattırıyor…
Türkiye’nin ortalama aylık ithalatı 30 milyar dolar. Demek ki döviz rezervi 4 aylık ithalatı kolaylıkla karşılayabilecek durumda...
Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, ekonomi yönetiminin aldığı pozitif kararlar karşısında TL’de carry trade işlemlerinin başlayacağını açıkladı. “Türkiye yeniden oyuna dâhil oluyor” başlıklı rapor yayınladı.
Carry trade, düşük faizli ülkeden borçlanarak, yüksek faizli ülkeye yatırım yapılmasına verilen isim…
Raporda, "Yıl sonu itibarıyla yüzde 40 ya da üzerindeki bir politika faizi ile (2024’te %33 olarak) beklenen enflasyona göre pozitif reel faiz verilmeye başlanacağı anlamına geliyor" deniliyor.
Goldman Sachs, dolar borçlanıp, Türk tahvillerini alın diyor. 3 ay sonra dolar/TL'nin 28 ve altı ay sonra 29 seviyelerinde olacağını öngörüyor. Yani dövizde yıllık artış %49 ile %65'lik enflasyonun 16 puan altında kalacak.
Uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poor’s, not görümünü değiştirdi. Bu iki gelişme sonrasında 5 yıllık risk primi düşüşe geçti. Yurt dışından başlayacak fon girişindeki büyük artışla TL üzerindeki baskı hafifleyecek…