Bütçedeki açık, sert tedbiri desteklemiyor

A -
A +

Bütçe açığı üzerinde artan endişeler, son açıklanan verilere bakıldığında abartıldığı kadar görünmüyor. Hükümet, yıl sonu için 21 milyar lira bütçe açığı hedefliyordu. İlk 8 aylık açık, 8.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Yılın tamamlanmasına 4 ay var. 21 milyar TL'ye kavuşulması için daha 12.5 milyar TL açık verilmesi gerekiyor. Yılın son aylarında harcamalar çok artmazsa, 21 milyar TL hedefinin altında bile kalınabilir. Eğer endişeler haklı çıkacaksa, gelir kaleminde sıkıntılar yaşanacak demektir. Alınan tedbirler neticesinde ithalatın azalmasıyla birlikte buradan gelen vergilerde bir azalma gözleniyor. İç piyasada da büyümenin yavaşlamasıyla tüketim ve vergi geliri azalmış durumda. Hükümetin üzerinde çalıştığı "vergi paketi" de bu açığı karşılamaya yönelik... Ancak bu ortamda yeni vergilerin, yavaşlamayı hızlandırma riski de var. Dolayısıyla hükümetin gelir artırıcı tedbirleri çok sert olmayabilir. Bütçedeki açık, sert tedbiri desteklemiyor
Kâr realizasyonlarının yaşandığı İMKB, 5 günlük hareketli ortalaması olan 67.869 desteğini kırarak, 67.600 puandan kapandı. Grafikte görülen ve 23 Temmuz'dan gelen yükselen trend desteğinde de sarkma meydana geldi. Bu kırılmanın teyidi halinde, 67380 (günlük düşük) ilk destek; 22 günlük hareketli ortalama 66.891 seviyesi de ikinci destek olarak takip edilmeli. Yukarıda 68.200 ara direnç ve 68.540 ana direnç, kısa vadede izlenmeli... >Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.