Yüzde 58’in verdiği mesajlar

Sesli Dinle
A -
A +
Geçen haftanın en önemli gündem maddesi şüphesiz, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu sunumu oldu. Hangi mesajları vermişti Başkan?
 
2023 enflasyon tahmini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e, 2024 tahmini yüzde 8,8’den yüzde 33’e, 2025 tahmini de yüzde 15’e çıkarıldı. 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 60 ile zirvenin görülmesi, bu tarihten itibaren inişin başlaması öngörülüyor. Başkan Gaye Erkan, enflasyonda ana eğilimin yükseliş yönünde olduğunu; yurt içi talepte ivmelenme, ücret ve kur artışı gelişmeleri ve hizmet enflasyonundaki katılığın bunda belirleyici etkisi olduğu mesajını da verdi.
 
Piyasa gerçeklerine yakın ve dolayısıyla “rasyonel” bulunan bu sunumun gecesinde bir de 3 Başkan Yardımcısı değişikliği gerçekleşti. Piyasa oyuncuları da bu gelişmelerin etkisiyle, bir önce bulunduğu yere göre daha pozitif bir alana geçti. Şimdi “yüzde 58 ne anlama geliyor” diye bakarsak…
 
2023’ün ilk yarısında %19,77’lik enflasyon dikkate alınırsa; yılın geri kalanında kümülatif ve çarpan etkisiyle birlikte dikkate alındığında %30 civarında bir enflasyon bekleniyor. Bu oran, 6 aylık mevduat getirisi olan %17-18 bandının üzerinde… Bu durumda TL mevduatta durmak, beklenen enflasyon karşısında kazançlı bir seçenek olmayabilir.
 
Dövize bakarsak; dolarda 27 TL’ye yükseldikten sonra stabil görünüm hakim… Şu anda döviz hesaplarında çözülme var. KKM tarafında ise yükseliş sürüyor, 3 trilyon lira barajı aşıldı. Küresel cephede FED, faiz hadlerinde zirveye yakın. DXY’de zayıflık devam edebilir. Kurda yaşanan son yükselişlerin ardından, geleceğe yönelik enflasyon düzeltmesi konusunda konuşmak için erken olduğunu düşünüyorum. Çünkü burası; gerileyen talep, azalacak ithalat, yeni girmesi muhtemel yabancı sermaye ve artan turizm gelirleri gibi kalemlerden de etkileniyor; bekleyip göreceğiz.
Altına bakarsak; (küresel tarafta zayıf dolarla birlikte) ons tarafında bir ivmelenme ve ilk etapta 2070 dolara varabilecek yükselişi göz ardı etmiyorum. Bunun, gram altın fiyatlarına yansıması olabilir. Enflasyona karşı, mevduat ve dövize göre altın daha avantajlı olabilir.
 
Gelelim son seçeneğe; borsaya… Geçen hafta 7000 seviyesi ile yeni bir eşik görüldü. Türkiye’nin CDS risk priminde de 400’ün altına gerileme yaşandı. Borsa, doğru hisse ve sektör seçimi hâlinde ve doğru yerden alım yapılması durumunda, en iyi fırsatları sunmaya devam edecek diye düşünüyorum. Aşırı alım noktalarındayız ve bilanço beklentileri de yavaş yavaş realize olmaya başlıyor. Buna rağmen endeks bazında 6800 seviyesi korundukça ve bu seviyelere yakınlaşma oldukça, fırsat kollanması gerektiğini düşünüyorum.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.