Merkez Bankası yeni senede ne yapacak?

Sesli Dinle
A -
A +

Ekonomi yönetiminden gelen mesajlara dikkat kesilenlerden biriyim. Her ne kadar meslektaşlarımın önemli bir kısmı yapılanlarla verilen mesajlar arasında bir bağlantı olmadığını düşünseler de, ben yine de dikkat veriyorum. Şunu da itiraf etmem lazım ki, bu uğraşın sonucunda genellikle beklentilerimin oldukça gerisinde bir sonuç elde ediyorum.

 

Uzun bir zamandır TCMB kararlarıyla alakalı olarak "pek mantıklı değil" diye serzenişte bulunanlara şu uyarıyı yapıyorum: "Mantık gözleme ve deneye dayalı, bilimin üzerinde oluşan bir yaklaşımdır. Her kararın arkasında mutlaka bir fikir yürütme olsa da, bunları mantık çerçevesinde değerlendirmek doğru olmaz."

 

Dolayısıyla "faiz düşerse enflasyon düşer" gibi fikir yürütmelerin arkasında "mantık" aramamak gerekir. Mutlaka bir iddia mevcuttur ama bunların bilimsel olarak kabulü için tarih içinde çok sık tekrar ediyor olması ve başarılı sonuç çıkarması gerekir. Buradan hareketle neo-liberal tezlerin yanlışlığını haklı nedenlerle kabul edip, faydasızlığı daha önce test edilmiş reçeteleri denemeye "mantık" olarak adlandırmamız mümkün değil. Ekonomik kararlar tek bir reçeteye bağlanamaz, bu doğru ancak, çeşitlilik adı altında uygulananlara "heterodoks" adını vermemiz kestirmecilik olur. 

 

 

 

Seneye bizi sürprizler bekliyor olabilir… 

 

 

 

Bunları neden söyledim? Büyük ihtimalle gelecek yıl Merkez Bankası baz etkisiyle hızla düşen enflasyona bakarak tekrar faiz düşürmeye bakacak. Bunu mart ayındaki toplantıda deneyebileceğini tahmin ediyorum. Seçime 2 ay kala başlayacak indirim süreci belki de tam 10 yıl önceki seviyede, yani %6,5'te bitecek. Bu seviye son 20 yılın en düşük seviyesi idi. Tam olarak 2013 yılı Mayıs ayında bu seviyeye inmişti. Bunu başarmak için Merkez Bankasının mart-nisan-mayıs ayındaki toplantılarında toplam 2,5 puanlık indirim yapması gerekiyor. 

 

Bu arada seçimin 21 Mayıs'ta olması beklendiği için son toplantısını 18 Mayıs Perşembe günü yapması gerekiyor. Yeni yılın Para Politikası Kurul takvimi açıklandığında daha güçlü bir fikir yürütebiliriz. Şu an için Ocak-Şubat-Mart 2023 tarihleri TCMB web sitesinde açıklanmış durumda. Nisan ve mayıs tarihleri henüz belirtilmemiş. Bu arada seçim için 21 Mayıs’tan sonraki ilk seçenek elbette 28 Mayıs. Bekleyip göreceğiz.

 

Merkez Bankasının faiz ile ilgili bir adım atmayacağını zaten biliyorduk. Bir önceki toplantıdaki açıklama metninde bu belirtilmişti. Elbette, rasyonel beklentileri kırmak için merkez bankaları beklentinin tersine işler de yapabiliyor. Ancak, kendi elleriyle yazdığı metnin dışında davranmak sadece "kandırmak" olarak adlandırılabilir. Nasıl ki mantık ile fikir yürütmeyi birbirine karıştırmamak gerekiyorsa, bunu da o şekilde ele almamız gerekir diye düşünüyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.