Son dakika: 2023 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika: 2023 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dakika haberi! 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Norveçli yazar Jon Fosse oldu. İşte ünlü yazarın hayatı ve eserleri...

2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi "Söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları" dolayısıyla Norveçli yazar Jon Fosse oldu. 

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Edebiyat Ödülü'nün "söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve nesirleri" dolayısıyla Norveçli yazar Jon Fosse'ye verildiği açıklandı.

Açıklamada, Fosse'nin dünyada oyunları en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmasının yanı sıra nesirleriyle de giderek daha fazla tanındığı belirtildi.

Son dakika: 2023 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

JON FOSSE KİMDİR? 

1959 yılında Haugesund'da doğdu. Bergen Üniversitesinde “karşılaştırmalı edebiyat” okuyan Fosse’nin Norveç dilinin iki yazı standardından biri olan Nynorsk dilinde yazdığı ilk romanı “Raudt, svart “(Kırmızı, Siyah) 1983’te yayımlandı.

Romanlar, kısa öyküler, şiirler, çocuk kitapları, denemeler ve oyunları 40’tan fazla dile çevrilen Fosse, ayrıca The Daily Telegraph'ın yaşayan en iyi 100 dahi listesinde 83. sırada yer aldı.

Oyun, öykü ve roman yazarı Fosse, son dönem Norveç edebiyatının dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlardan birisi olarak görülüyor. 

2015 yılında  Andvake, Olavs Draumar ve Kveldsvævd ile Nordic Council's Literature Prize'a layık görülen ünlü yazar 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün de sahibi oldu.

"Sabahtan Akşama", "Melankoli", "Üçleme" gibi kitapların yazarıdır.

Son dakika: 2023 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...