Anadolu’da karabulutlar var! | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Anadolu’da karabulutlar var! | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Sinema perdesinde Anadolu üzerinde dolaşan karanlık hava bir türlü kalkmıyor… Özcan Alper’in “Karanlık Gece”si de benzeri filmlerin yolundan giden kasvetli ve tekrarlarla dolu bir eser…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Anadolu toprakları, 2000’lerden itibaren Nuri Bilge Ceylan’ın öncülüğünü yaptığı filmlerle, yerli “arthouse” sinemanın hasat yeri oldu. Ceylan’ın filmlerinin Cannes gibi Türk sinemasına yön veren festivallerde mükâfatlandırılması, taşra konulu eserlerin âdeta “furya” hâlinde festivallerde ve vizyonda boy göstermesine yol açtı. Evet, aralarında orijinal bakış açısı yakalayanlar vardı ancak çoğu birbirinin tekrarı olan derinliksiz eserlerdi.

Avrupa’daki festival jürileri için çekilmiş gibi görünen bu filmlerin ortak yanı ise Anadolu’nun kötülüklerin membaı, karanlık ve tekinsiz bir yer olarak resmedilmesiydi. Ve pek çok filme rağmen bu “taşra kâbusu” hâlâ sonra ermedi… 

Bugün gösterime giren ve Altın Portakal başta olmak üzere geçen sene Türkiye’de yapılan festivallerde öne çıkan “Karanlık Gece” de malum taşra filmlerinden biri… Yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı eser, yıllar önce bir linç hadisesine katılan İshak adlı genç adamın annesinin ölüm döşeğinde olduğunu öğrenip köyüne dönmesini ve sonrasında vicdan azabıyla kapanmış bir defteri açıp kör kuyularda arayışlara girişmesini merkezine alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu, Taner Birsel ve Pınar Deniz gibi isimler yer alıyor. 

MAZİ İLE BUGÜN ARASINDA 

Yönetmen Özcan Alper, filmin ilk çeyreğinde suçu hemen faş ederek seyirciyi suçlunun his dünyasına çekip zorlu arayışa ortak ediyor. Flashback’lerle dün ile bugün arasında mütemadiyen gidip gelinen yapımda Yeşilçamvari linçlerin “bol renkli” bir versiyonunu seyrediyoruz. 

Ancak “Karanlık Gece”, Anadolu’nun farklı patikalarından ilerliyor gibi görünse de aslında bilindik bir yolu takip ediyor. Bir cenaze sebebiyle köye dönüş, şehirli karakterin ortaya çıkışı ve maziden çıkan gerilim… Yerli taşra bunalımı filmlerinde defalarca gördüğümüz karakter ve senaryo unsurları yine karşımıza çıkıyor. Üstelik hikâyenin temel çıkış noktası, Anadolu sosyolojisini göz önünde bulundurduğumuzda “fantastik” kalıyor ve sahicilik hislerine zarar veriyor. Filmin hikâyesinin bazı kısımları lüzumsuz tekrarlar taşıyor.

POLİTİK KAVGA!

Öte yandan yönetmen, devamlı politik mesajlar vermenin yollarını arıyor; bazen 90’lar Türkiye’sine tenkitler yöneltiyor bazen de günümüze… Bunu yaparken seyirciye “Ne alaka?” dedirtecek basit diyaloglara da başvuruyor. “Kuir” karakterler ve etrafında dönen hadiselerle de yeni sinemanın varoluş ritüellerinden birini eda ediyor!

İsmiyle müsemma olarak karanlık bir sinematografinin tercih edildiği filmdeki genç başrol oyuncuları, üzerlerine yüklenen karakterlerin ağırlığını kaldırmakta zorlanıyorlar. Yan karakterler ise sığ sularda yüzüyor. 

Hasılı “Karanlık Gece”, bir defa daha gösteriyor ki, Anadolu’ya bakınca karanlıktan başka bir şey görmeme hâli, yerli sinemanın zenginliğini tehdit ediyor!

"OREGON"
1980'LERDEN DOLDURMA KASET

Kerem Ayan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan “Oregon” haftanın dikkat çeken filmlerinden biri... “Seyretme şerefine” nail olmadığımız eserin senaryosunu Ümit Ünal kaleme almış; bol yıldızlı oyuncu kadrosunda Aslı İnandık ve Serkan Çayoğlu ile Nejat İşler, Emre Yıldırım, Ferit Aktuğ, Selen Uçer, Özgür Emre Yıldırım, Zihni Göktay, Nevra Sezerli, Nazlı Bulum gibi isimler yer bulmuş. Filmde bütün hikâye tek bir gün içinde geçiyor. Seyirciyi 1980’lerin İstanbul’una götüren nostaljik yönleri olan filmde, Bodrum’da yaşayan Gaye ve Hakan, yakın arkadaşlarına doldurma bir müzik kasetini teslim etmek için İstanbul’a gidiyor. Ancak kalabalık şehirde kendilerini bir anda istemedikleri bir hadisenin içerisinde buluyorlar. Kasetin teslimi ise bir maceraya dönüşüyor... 

Anadolu’da karabulutlar var! | Sinemada bu hafta

"BÜYÜK MACERA: HAZİNE PEŞİNDE"
MAHALLEDE MESKEN KAVGASI

“Pota” filminde kenar mahallede yaşayan çocukların kendi basketbol potalarını yaparak sitede yaşayanlarla rekabet etme hikâyelerini anlatan genç yönetmen Ahmet Toklu, bu defa bir çocuk filmiyle karşımızda... “Büyük Macera: Hazine Peşinde” adlı eser, dört arkadaşın eski bir hazine haritası bulmasıyla gelişen macerayı merkezine alıyor. Filmdeki hikâye şöyle: Demir, Eylül, Can ve Ali, aynı mahallede yaşayan arkadaşlardır. Mahallenin zengini olan kayınpederinin vasiyetini bulup saklayan Bekir, mahalledeki birçok dükkân ve araziyi ele geçirir. Gözünü en son babaannesi Nazmiye ile yaşayan Demir’in evlerine diken Bekir, onlardan on gün içinde evlerinden çıkmalarını ister. Bu sırada Demir, eski bir hazine haritası bulur ve zorlu macera başlar...

Anadolu’da karabulutlar var! | Sinemada bu hafta

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Elif ve Arkadaşları Kapadokya”
> “Kuralsızlar”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> “Süper Mario Kardeşler Filmi” 86 bin 86
> “John Wick 4” 59 bin 90
> “Kötü Ruh: Uyanış” 36 bin 735
> “Hava Muhalefeti” 30 bin 336
> “Mannu Çanakkale’de” 26 bin 322

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...