Ayasofya Camii ve Galata Kulesi’ne büyük restorasyon: 50 yıl sürecek

- Güncelleme:
Ayasofya Camii ve Galata Kulesi’ne büyük restorasyon: 50 yıl sürecek

Kültür - Sanat Haberleri

1.500 yıllık Ayasofya Camii 50 yıllık bir restorasyon sürecine alınıyor. Ebabil kuşlarının göç mevsimi nedeniyle yenilemesi yarım kalan 700 yıllık Galata Kulesi de detaylı restorasyona girecek.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İstanbul’un iki büyük simgesinde restorasyon başlıyor... Üç sene önce ibadete açılan yaklaşık bin 500 yıllık Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi ve daha evvel restorasyonu yarım kalan yedi asırlık Galata Kulesi, önümüzdeki aylarda geniş çerçeveli tadilata girecek. Özellikle Ayasofya’daki çalışmaların yaklaşık elli sene sürmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklamada simge binalarda yapılacak restorasyonları detaylı olarak anlattı. Buna göre, Ayasofya’nın restorasyonu için bir “Bilim Kurulu” oluşturuldu.  

Ayasofya Camii ve Galata Kulesi’ne büyük restorasyon: 50 yıl sürecek

Statikle alakalı çalışmalar tamamlandıktan sonra öncelikli olarak caminin dış cephesinde beton harç temizliği yapılacak. Daha sonra kubbelerde eskiyen kurşun yüzler kaldırılacak ve altındaki çatlakların onarımı yapılacak. Daha sonra tekrar kurşunlar onarılarak yerine monte edilecek.

II. BEYAZIT MİNARESİ SÖKÜLECEK

Ayasofya Camii’nde minarelerin sökülmesi de gündemde. Bilim Kurulu’nun önerileri çerçevesinde minarelerden ilki olan Sultan II. Beyazıd Minaresi’nde söküm yapılacak. Bozulan kısımlar onarılıp tekrar minare yerine yerleştirilecek. Diğer minarelerde lüzum görüldüğü takdirde onarım yapılabilecek. Ancak restorasyon esnasında Ayasofya, ziyarete ve ibadete kapatılmayacak. Son teknoloji iskelet sistemleri ve gerekli güvenlik tedbirleri alınarak restorasyon yapılacak.

GALATA KULESİ YARIM KALMIŞTI

Galata Kulesi’nde de üç sene yapılan ancak ebabil kuşlarının göç dönemine denk geldiği için yarım kalan restorasyon tamamlanacak. Tarihî kulede önümüzdeki ay itibariyle dış cephe yenilenecek. Kulenin külah kısmı da sökülerek onarılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...