Deprem realitesini hatırlatan sergi

- Güncelleme:
Deprem realitesini hatırlatan sergi

Kültür - Sanat Haberleri

Salt Beyoğlu’nda açılan “Yarının Depreme Dayanıklı Şehirleri” sergisi, felakete dair çalışmaları bir araya getiriyor. Direktör Fatma Çolakoğlu “Bu araştırma ve sergi projesi, depremlerin önüne geçilemese de hasarlarını önlemenin mümkün olabildiğini anlatıyor” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan büyük felaketlerden sonra deprem hiç olmadığı kadar gündemimize girdi… Öyle ki artık sanat merkezleri de deprem felaketini anlatan sergilere yer açıyor. Bugünlerde Salt Beyoğlu’nda görülebilen “Yarının Depreme Dayanıklı Şehirleri” adlı sergi ise gelecekteki muhtemel afetlere karşı gerekli tedbirlerin alınması ihtiyacına fokuslanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Pattu Mimarlık iş birliğiyle gerçekleştirilen “Tomorrow’s Cities” (Yarının Şehirleri) projesi çerçevesinde açılan sergide; konuya dair fotoğraflar, videolar, dünyanın yapısıyla alakalı maketler ve İstanbul’a dair zemin numuneleri görülebiliyor.

AFET OLGUSUNA IŞIK

Sergi hakkında sorularımızı cevaplayan Salt Araştırma ve Programlar Direktörü Fatma Çolakoğlu “6 Şubat 2023 depremleri, gelecekteki afetlere karşı gerekli tedbirlerin alınması konusundaki aciliyeti ortaya koyarken ‘afet’ olgusunun farklı açılardan incelenmesi ihtiyacını da gündeme getirdi. Deprem olgusunun bilimsel arka planına ışık tutmayı amaçlayan bu sergi ise geleceğin kentlerinin tasarım ve planlama prensiplerini yapısal, kurumsal, mekânsal ve sosyal perspektifler odağında ele alıyor” diyor. Çolakoğlu “Bu araştırma ve sergi projesi, depremlerin önüne geçilemese de depremin hasarlarını önlemenin mümkün olabildiğini anlatıyor. Bu amaçla, depremlerin nasıl kaydedildiğine, yer yapısını ve deprem fiziğini anlamak için sürdürülen araştırmaların ve bu çalışmalar sayesinde depreme dair sağlıklı ve doğru bilgilere ulaşmanın önemi vurgulanıyor” şeklinde konuşuyor. 

Deprem realitesini hatırlatan sergi
“Yarının Depreme Dayanıklı Şehirleri” adlı sergi, 27 Ağustos tarihine kadar Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanında ziyaret edilebilecek. 

FARKLI SAHALARDAN İSİMLER BULUŞTU

Serginin farklı sahalardan isimleri buluşturduğunu vurgulayan Çolakoğlu “Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanına yerleşen sergi, ilgili uzmanları, araştırmacıları, farklı sosyal grupları ve karar mercilerini bir araya getiren disiplinler arası bir yaklaşım sunuyor. Sergi özellikle, deprem risklerinin azaltılması için jeologlar, jeofizikçiler, sismologlar, tarihçiler ve deprem mühendislerinin yaptıkları çalışmalara dair temel bilgileri aktarıyor” ifadelerini kullanıyor. 

Sergide fotoğraf ve videoları yer alan drone fotoğrafçısı Ahmet Faruk Sarıkoç ise “Bu fotoğraf ve videolarla çarpık şehirleşmeyi yansıtmak istedik. Bunu İstanbul gibi bir şehirde gerçekleştirmek kolaydı. Zira görüntülerdeki neredeyse tek yeşil kısım mezarlıklar... Fazla nüfusun getirdiği en büyük problemlerden biri bu…” diye konuşuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...