İKSV raporu ortaya koydu: Kültür sanatla 'zamansızlıktan' ilgilenemiyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İKSV raporu ortaya koydu: Kültür sanatla 'zamansızlıktan' ilgilenemiyoruz

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Avrupa Birliği fonuyla başlattığı “Ortaklaşa” projesi çerçevesinde “Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi” adlı rapor yayınladı.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Doç. Dr. Ulaş Bayraktar tarafından kaleme alınan raporda, Türkiye’nin daha ziyade belediyeler tarafından şekillendirilen mahallî kültür ekosistemine dair eleştiri ve öneriler yer aldı.  

Rapor için Türkiye genelinde yapılan anketlerde ise enteresan neticelere ulaşıldı. Ankete katılanların yüzde 87’si son bir sene içinde hiç imza gününe katılmamış, yüzde 64’ü hiç müze gezmemiş, yüzde 44’ü hiç tarihî mekânları ziyaret etmemiş, yüzde 47’si ise hiç sinemaya gitmemiş. Şehir sakinlerinin sadece %9’u belediye tarafından düzenlenen kültürel faaliyetlere arzu ettiği ölçüde katılabilmiş. Şehir sakinlerinin yüzde 53’ü belediyelerin yürüttüğü kültür faaliyetlerine “zamansızlık” sebebiyle katılamadığını ifade etmiş.

KÜLTÜR POLİTİKALARINA PRENSİP GEREK

2023’te gerçekleştirilen görüşme ve toplantılardan da faydalanılan raporda “Türkiye kentlerinin zengin ve dinamik bir kültür hayatlarının olduğunu fakat bu dinamizmin sistemli, tutarlı ve sürdürülebilir bir kamu politikasına evrilmesi için gereken kurumsal yönetim, uzun vadeli programlama ve net bir normatif çerçeveden mahrum olduğunu iddia edebiliriz” ifadesine yer verildi.

Siyasi parti ismi geçmeyen İKSV raporunda “Özellikle kamu otoritelerinin ciddi kaynak ve araçları kültüre ayırdıklarına şüphe yok fakat bu çabaların dayandığı ilke ve hedeflerin eksikliği, tutarlı bir kamu politikasının ortaya çıkmasına izin vermiyor” ifadesi de geçti.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...