Kültürel mirasımız dünyaya açılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kültürel mirasımız dünyaya açılıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ülkemizin kültür ve gastronomi değerleri “Türkiye’nin Hazineleri” adlı dijital koleksiyonla artık Google üzerinden bütün dünyayla buluşuyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Efes, Göbeklitepe, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi ve diğerleri… Türkiye’nin kültürel hazineleri, gastronomi ile beraber artık dünyaya açılıyor. “Türkiye’nin Hazineleri” adlı dijital koleksiyon, Kültür ve Turizm Bakanlığının iş birliğinde Google Arts & Culture platformunda yayınlandı. Dijital koleksiyonda hikâyeler, dokümanter filmler ve “Street View” (sokak görünümü) çekimi yer aldı. “Türkiye’nin Hazineleri”nin detayları ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımlarıyla dün AKM’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

TARİHÎ MİRAS TANITILACAK

Burada konuşan Bakan Ersoy, “Türkiye gibi kültürü ve mutfağı son derece zengin bir ülkenin, bu son derece önemli global platformda yer almaması tabii ki düşünülemezdi. Platformda bugün itibarıyla yer alacak içeriklerin, özellikle nitelikli turist çekme, ürün çeşitliliğinin artırılması ve özellikle ülkemizin popüler turist destinasyonlarının ötesinde 81 ilimizin her birinde sunduğu zengin kültürel ve tarihî mirasın tanıtılması hedeflerimize destek olacağını ümit ediyorum” dedi. Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu ise platform hakkında “Kültürümüzün zenginliği ve derinliği de göz önünde bulundurulduğunda daha nice hikâyenin yer alacağı dinamik bir koleksiyon hâline geleceğine yürekten inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’nin Hazineleri” (Treasures of Türkiye) başlığıyla Google Arts & Culture platformu üzerinden erişilebilen dijital koleksiyonda, Anadolu topraklarında bulunan tarihî eserler, ören yerleri, sanat ve el zanaatları, yemek kültürü gibi çok bilinen veya gizli kalmış birçok değer ön plana çıkarılıyor. Koleksiyon, uzmanların iş birliğiyle hazırlanmış 70’ten fazla hikâyeye, yazılı ve görsel içeriklere ve 10 videodan oluşan belgesel serisine ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü tarihçi ve belgesel yapımcısı Bettany Hughes da bir video serisiyle platformda yer alıyor. Hughes “Türkiye’nin zengin kültürel mirasından bir seçki oluşturmak için sadece 10 örnek seçmek oldukça zorlayıcı oldu. Seçilecek ve anlatılacak o kadar çok hikâye var ki. Paydaşlarımızla da istişarede bulunarak destansı anıtlardan mozaiklere, zarif mücevherlerden cumhuriyetin doğuşuna kadar çok geniş bir yelpazeden yararlanarak bir seri oluşturduk” şeklinde konuştu.

MÜZELERDE ONLİNE YÜRÜNECEK

“Türkiye’nin Hazineleri” koleksiyonunda Türkiye’den 17 yeni müze ve ören yeri, “street view” (sokak görünümü) teknolojisi ile Google Arts & Culture platformunda yer alıyor. Böylece bu kültür mirası alanlarının online ortamda üç boyutlu “gezilmesine” de imkân tanınmış oluyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Nemrut Ören Yeri, Efes Müzesi, Göbeklitepe, Troya Müzesi ve Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı onlar 
arasında.

 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...