Meksika soslu süper kahraman: Blue Beetle vizyonda | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Meksika soslu süper kahraman: Blue Beetle vizyonda | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

İlk Latin Amerikalı süper kahraman filmi olan “Blue Beetle”, Hollywood’daki kültürel çeşitlilik trendinin “eğlencelik” son halkası.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Çizgi roman dünyası büyük bir karakter kazanı gibi... İkonik hikâyelerden sonra artık eski sayfaların geri planındaki karakterler bile DC ve Marvel tarafından süper kahramanlara dönüştürülerek solo filmlerle seyirci karşısına getiriliyor. Bu arada Hollywood’un iki büyük yapım şirketi de -ne kadar hoşgörülü ve farklılıklara saygılı olduklarını göstermek için- evrenlerindeki süper kahramanların “renk skalasını” devamlı zenginleştiriyor! Kadın karakterlerin yanı sıra Miles Morales, Afrikalı Black Panther, Orta Doğulu Black Adam ve “İlk Müslüman süper kahraman” anonslu “Ms. Marvel” gibi kültürel çeşitlemeler çoğalıyor. Şimdi ise sıra ilk Latin Amerikalı süper kahramanda…

YİNE BİR BÖCEK

Evet, 1939’den beri çizgi romanlarda yer alan Blue Beetle, aslında Spider Man’le benzer bir çıkış hikâyesi olan ve Scarab adlı uzaylı böceğin insan bedeniyle birleşmesiyle meydana gelen mavi renkli süper kahramandı. DC, şimdi “Blue Beetle” adlı ilk filmle, bu Latin kökenli kahramanını solo bir şekilde seyirciye sunuyor. Eserin yönetmenliğini Porto Riko doğumlu Angel Manuel Soto yapıyor. 

Meksika soslu süper kahraman: Blue Beetle vizyonda | Sinemada bu hafta

Eser, ABD’nin El Paso şehrine benzeyen Meksika kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı “Palmera” adlı hayalî bir şehirde geçiyor. Genç Jaime Reyes, üniversiteyi bitirip memleketine döndüğünde aşırı sıcak kanlı ailesinin, Victoria Kord adlı ihtiraslı kadının başında olduğu Kord adlı şirket yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığını öğreniyor. Diplomalı Jaime ailesine hemen yardım edebilmek için Kord ailesine ait villada temizlikçi olarak çalışmaya başlıyor. Orada ise Victoria Kord’un alımlı yeğeni Jenny ile tanışıyor. O esnada Victoria Kord, uzaylı Scarab’ı bulup OMAC adlı biyonik bir ordu meydana getirme çabasında. Ailesinin silah işiyle uğraşmasını istemeyen anti militarist ruhlu Jenny ise laboratuvardan böceği kaçırıp Jaime’e emanet ediyor. Ancak Scarab taşıyıcı olarak Jaime’yi seçip bedenine giriyor ve ona fevkalade güçler katıyor. Bu durum ise Kord ailesinin peşine düşmesine sebep oluyor... 

“Blue Beetle” daha ziyade Latin Amerikalılar ile genç seyirciler için dizayn edilmiş ve benzerlerine göre düşük bir bütçeye sahip süper kahraman filmi. Nispeten mizahi yönü güçlü olan eser, Latin Amerikalıların kültüründen beslenen hikâyesiyle süper kahramanlar dünyasına şüphesiz bir renklilik katıyor ve eğlenceli anlar vadediyor. Süratli filmde aşırı samimi ama fakir bir aile ile ruhsuz aristokrat aile karşı karşıya getiriliyor. İdeolojik yönü olmayan yoğun aile vurgusu yapılıyor; Jaime Reyes de “aile süper kahramanı” oluyor. 

AİLENİZİN KAHRAMANI

Ancak, süper kahramanlar evrenlerinde daha önce de gördüğümüz üzere eserdeki Meksika soslu kültürel çeşitlilik, yine sathi kalıyor; “beyaz adamın” sınırları içinde şekilleniyor. Jaime Reyes’li taco yiyen, ailesine sadık, vurup ama öldürmeyen Blue Beetle karakteri bazı yanlarıyla enteresan olsa da yeterince orijinal bir eser meydana gelmiyor. 

Oyunculukların genel olarak ortalamanın üzerine çıkamadığı eserde yeterince "kartondan" düşmanlar ve mantığı zorlayan kaçış sahneleriyle oluşturulan eğlence ile hedef kitleye has basit bir macera meydana getiriliyor. 
Hasılı “Blue Beetle” Hollywood’daki kültürel çeşitleme modasının son halkası olarak sıradan bir eğlencelik mahiyetinde kalıyor... 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Suikastçılar” 
> “Kahraman Yarışçılar” 
> “Havas İlm-i Cin”
> “Bataklık” 
> “Carmen”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> “Oppenheimer” 83 bin 884
> “Meg 2: Çukur” 53 bin 608
> “Barbie” 47 bin 310
> “Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası”  23 bin 868
*11-13 Ağustos Box Office Türkiye dataları    

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...