Tarihçi Ahmet Şimşirgil "Mehmed Fetihler Sultanı" dizisini yerden yere vurdu: Böyle bir savaş yok!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tarihçi Ahmet Şimşirgil "Mehmed Fetihler Sultanı" dizisini yerden yere vurdu: Böyle bir savaş yok!

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İlk bölümü yayınlanan Mehmed: Fetihler Sultanı dizisi hakkında eleştiriler de gelmeye başladı. İlk ciddi eleştiri Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Gazetesi yazarı Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’den geldi. Şimşirgil ilk bölümdeki hikaye kurgusunu değerlendirdi. İlk bölümdeki Orhan'la savaşın hiç yaşanmadığının altını çizdi ve tarih kitaplarıyla çelişen yönleri sebebiyle “Gömleğin birinci düğmesi yanlış iliklendi. Bu dizinin izlenebilecek hiçbir yönü kalmamıştır” dedi.

Fatih Sultan Mehmed’in hayatına odaklanan Mehmed: Fetihler Sultanı dizisi prodüksiyonundaki emek, başarılı oyunculuk performansı ve içerdiği pek çok mesajla seyirciden tam not aldı. Ancak dizi kurgusunda anlatılan vakalar ve tarihi karakterlere çizilen imaj, tarihçiler nezdinde tartışmaların önünü açmaya yetti.

Dizi hakkında Youtube kanalında değerlendirme yapan yazarımız Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, dizide anlatılanları tarihi açılardan değerlendirdi. Diziyi âdeta yerden yere vurdu.  

 “CİLTLER DOLUSU BİLGİ VAR ENTRİKAYA MUHTAÇ MISIN?”

Gömleğin ilk düğmesinin hatalı iliklendiğini ifade eden Şimşirgil, ilk bölümdeki tarihi yanlışları sayarak kurgunun yanlışlar üzerine kurulduğuna dikkat çekti. Şimşirgil şöyle konuştu:

“Fatih Sultan Mehmed Han gibi 30 sene tahta kalmış bir sultan için hakkıyla çekilse kaç sene devam eder şu dizi? 5 sene devam edecek bir dizi… Lüzumsuz kurgulara ihtiyaç var mı? Asla yok!

Ertuğrul'u TRT 1'de değerlendirirken danışmanı bir söz söylemişti ‘Ya (tarih kitaplarında Ertuğrul Bey hakkında) 10-15 cümle buluyoruz. Mecburen biz bunu böyle çekmek zorundayız, kurgu yapmak zorundayız.’ Ahmak aldatıyorlar…

Şimdi Fatih’le ilgili ciltlerle bilgi var. Onlarca kitap var cilt cilt… Kurguya muhtaç mısın? Entrikaya muhtaç mısın? Böyle mi anlatmak zorundasınız?"

“BİZ TARİHİ ŞAHSİYETİNE VE KURGUYA BAKARIZ”

"Bazı dostlar tarihi noktaları nasıl değerlendiriyorlar bilemiyorum. Bazısı sofradaki yemeğe bakar, bazısı giyim ve kuşama bakar, bazısı elindeki kılıca bakar o güne uyuyor mu diye. Biz neye bakarız? Biz tarihi şahsiyetine uyuyor mu? Tarihi olaylar hakkıyla cereyan ettiriliyor mu? Yanlış bir kurgu mu yapılıyor? Ona bakarız.

Evet, maalesef yanlış kurgular üzerinde gitmeye başladı. Dizi Mehmed Han'ın ilk tahta çıkışıyla başladı. Babası ona saltanatı bıraktı ve ‘birinci tahta çıkışı’ diyoruz biz buna. ‘Çocuk padişahlığı dönemi’ kaç yaşında? 11 yaşında sancağa gitmişti, 12 yaşında babası onu tahta çıkarttı!

Aslında oraya kadar çok önemli bir bir bölüm olurdu. Yani doğumundan yetişmesine çok önemli hatıralar var Fatih'le ilgili. Bunlar geçildi, atlandı.

Bakın 12 yaşında babası tahta çıkarttı kendi Bursa'ya ve Manisa'ya çekildi. Şimdi başladı hemen entrikalar, kavgalar… Çok önemli bir husus var. Mehmed bu esnada 12 yaşında bir genç fakat dizide 18 - 20 yaşında bir genç!"

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Mehmed Fetihler Sultanı dizisini yerden yere vurdu: Magazin olarak izlemek isteyenler seyredebilirler - 1. Resim

“BÖYLE BİR SAVAŞ YOK, PADİŞAH BÖYLE SAVAŞMAZ!”

"Her türlü silahla savaşa giriyor. Düşmanın ortasında! Ya kardeşim 12 yaşında da 18 yaşında da olsa o padişahın o şekilde bir savaşı olmaz! 
Böyle bir savaş da yok. Amcası Orhan’la öyle bir savaş yok!

Peki ne oldu? Orhan biraz Rumeli'de gezdi, yanında bir kişiyi bulamadı. Mehmet onun üzerine bazı birlikler gönderdi, bunu yakalayın dedi. Adam anında anında Bizans'a sığındı. Çünkü yanına kimse gelmedi.

Dizide Bizans ona büyük bir orduyu veriyor. Bizans'ın öyle bir ordusu yok. Bizans artık Orhan'a yanına ordu verip Osmanlı'nın üzerine göndereceği bir gücü yok. Al sana bir yanlış."

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Mehmed Fetihler Sultanı dizisini yerden yere vurdu: Magazin olarak izlemek isteyenler seyredebilirler - 2. Resim

“TAMAMEN UYDURMA BİR SENARYO - ARTIK İMPARATORLUK DÖNEMİ”

"Mehmet sanki yeniçeri, sanki deli yürek; başı kabak, başı açık, elinde ok yay bir şeyler… Savaşın ortasında zıplıyor, hopluyor. 
Ben artık anlamıyorum yani ve TRT'nin ne yapmak istediğini de anlamıyorum. Yazıklar olsun TRT'ye.  Ne yapmak istediğini hiç anlamıyorum. Böyle bir padişah mı gösteriyorsunuz?

Siz Osmanlı padişahını artık gelmiş bir imparatorluk haline. Böyle mi göstereceksiniz padişahı!

Fakat bir tarihte böyle bir savaş da yok ki! 18-20-22 yaşlarında bir genç yok! Orhan'ın Bizans'tan yardım alıp böyle üzerine yürümesi yok! Tamamen uydurma bir senaryo! Niye 12 yaşında vermedin? 

Şimdi biraz sonra Buçuktepe İsyanı göstereceksin. 12 yaşında bir gençle 20 yaşındaki bir gencin davranışı aynı mı olacak?

Buçuktepe İsyanında 11-12 yaşındaki bir çocuk bu zaafı gösterebilir. Bunu anlarım bunu anlatabilirim. Fakat 20 yaşında bir gencin o zaafı göstereceğine inanmam. Nitekim 19 yaşında, işte o yaşlarda tahta çıkıyor ve 21 yaşında İstanbul'u alıyor."

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Mehmed Fetihler Sultanı dizisini yerden yere vurdu: Magazin olarak izlemek isteyenler seyredebilirler - 3. Resim

“DANIŞMANA DANIŞTIKLARINI ZANNETMİYORUM”

"Sen öyle bir yaşta, Buçuktepe, asker ayaklanacak, zaafa düşecek, Çandarlı’nın oyuncağı olacak, babası gelecek tahtı elinden alacak! Yürü Manisa'ya diyecek kaç yaşındaki gence?!

İşte böyle gösterdiğin zaman hata üstüne hata gelir. Her zaman söylüyorum yanlış bir kurgu onlarca hatayı gözünün önüne serer… ‘Ne var Efendim’ diyebilirsin ama işte o yanlış kurgu böyle noktaları öne alır.

Peki Varna Savaşı’nı niye göstermediniz? Danışmanda da hatalar var. Zaten danışmana Hiç danıştıklarını zannetmiyorum. O 12 yaşında olduğunu bilmiyor mu? Neyin danışmanlığını yapıyor orada? Bu yaşta bu çocuk gitmez diyemez mi? Söyleyemez mi?"

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Mehmed Fetihler Sultanı dizisini yerden yere vurdu: Magazin olarak izlemek isteyenler seyredebilirler - 4. Resim

BU MU TARİH FİLMİ?

Dizideki gerek hanım sultanlar arasındaki entrikaya gerekse Rum tabibe Eleni üzerinden işlenen aşk hikayesine tepki gösteren Şimşirgil, unu söylüyorum böyle bir diziyi kimse haftaya merakla beklemeyecek. Net söylüyorum bu dizinin izlenebilecek hiçbir yönü kalmamıştır!

Evet Fatih Sultan Mehmed'i magazin olarak izlemek isteyenler dizinin başına otursunlar. Oyun ve eğlence olarak İzlemek isteyenler dizinin başına otursunlar. Başka söyleyecek bir şey bulamıyorum" dedi.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Uğur Yıldırım 3 Mart 2024 16:16

Maalesef tarihi diziler, tarihin akışına göre değil, senaristlerin kafa yapısına göre kurgulaniyor. Program danışmanları bunları takip etmiyor herhalde. Halkı kendi fikirlerine göre yönlendirmeye çalışıyorlar.

Behzat cingoz 3 Mart 2024 09:22

Hocam desene yazık oldu

Tsk 2 Mart 2024 16:55

Rezillik yani, bu ülkede bolca yapılan işlrden rezillik, rezil bi iş

Sonraki Haber Yükleniyor...