Tıp dünyasını heyecanlandıran çalışma: Akciğer kanserini yarı yarıya azaltan ilaç bulundu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tıp dünyasını heyecanlandıran çalışma: Akciğer kanserini yarı yarıya azaltan ilaç bulundu

SAĞLIK Haberleri

Akciğer kanseri tedavisinde çığır açan bir araştırma yapıldı. Bilim insanları, ameliyattan sonra günde bir kere osimertinib ilacının kullanılmasının hastaların ölüm ihtimalini yüzde 51 oranında azalttığı buldu.

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne yol açan en ölümcül kanser türlerinden biridir. On yıldır devam eden bir araştırmanın 'heyecan verici' ve 'benzeri görülmemiş' sonuçları açıklandı. Akciğer kanseri hastalarının ameliyattan sonra günde bir kere osimertinib ilacını almasının, ölüm riskini yarı yarıya (yüzde 51 oranında) düşürdüğü ortaya çıktı. Çalışmanın bulguları dünyanın en büyük kanser konferansında sunuldu.

Yale Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmanın son aşamasında ortaya çıkan bulguları, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (Asco) Chicago'daki yıllık toplantısında sunuldu. Yale Kanser Merkezinin müdür yardımcısı ve çalışmanın baş yazarı Dr. Roy Herbst çalışmanın önemini, "Otuz yıl önce, bu hastalar için yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Şimdi bu güçlü ilaca sahibiz. Yüzde 50 herhangi bir hastalıkta büyük bir sorundur, özellikle de tipik olarak terapilere çok dirençli olan akciğer kanseri gibi bir hastalıkta." şeklinde yorumladı. 

TEKRARLAMA RİSKİNİ AZALTIYOR

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Adaura çalışması, 26 ülkede 30 ila 86 yaşları arasındaki hastaları kapsıyordu ve hapın, hastalığın en yaygın şekli olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarına yardımcı olup olmayacağına baktı.

Araştırmadaki herkes, tüm akciğer kanseri vakalarının yaklaşık dörtte birinde bulunan ve Asya'daki vakaların yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan EGFR geninde bir mutasyona sahipti. Bir EGFR mutasyonu, kadınlarda ve hiç sigara içmemiş veya hafif sigara içmiş kişilerde erkeklerden daha yaygın bir şekilde bulunur. 

Chicago'da konuşan Herbst, bulguları 'heyecan verici' olarak tanımladı ve hapın, hastalığın tekrarlama riskini de yarıya indirdiğini gösteren aynı denemeden elde edilen önceki bulgulara katkı sunduğunu söyledi. Yale Tıp Fakültesinde translasyonel araştırmalardan sorumlu dekan yardımcısı Herbst, hapın EGFR mutasyonu olan akciğer kanseri hastalarının dörtte birinde standart bir tedavi yöntemi olarak kullanılmasını tavsiye etti. İngiltere ve ABD gibi bazı ülkelerdeki hastaların bu ilaca erişebildiğini ancak daha fazlası hastanın ilaçtan faydalanması gerektiğini vurguladı.

ÇALIŞMANIN AYRINTILARI AÇIKLANDI

Araştırma sonuçlarına göre, ameliyattan sonra Tagrisso olarak da bilinen ve AstraZeneca şirketi tarafından geliştirilen osimertinib ile tedavi, akciğer kanseri hastalarında ölüm riskini önemli ölçüde azalttı. Raporda, "Adjuvan osimertinib, hastalarda benzeri görülmemiş, istatistiksel olarak oldukça anlamlı ve klinik olarak anlamlı bir genel sağkalım yararı gösterdi" denildi.

Beş yıl sonra, tümörleri çıkarıldıktan sonra günlük hapı alan hastaların yüzde 88'i, plasebo ile tedavi edilen hastaların yüzde 78'i hala hayattaydı. Genel olarak, plasebo alanlara kıyasla osimertinib alanlarda yüzde 51 daha düşük ölüm riski olduğu görüldü. 

Birinci aşama, ikinci aşama ve üçüncü aşama akciğer kanseri olanlar da dahil olmak üzere tüm çalışma alt gruplarında yapılan bir analizde hayatta kalma yararı tutarlı bir şekilde gözlemlendi. Çalışmadakilerin yüzde 60'ına kemoterapi verilmişti ve osimertinib'in sağkalım yararı, daha önce kemoterapi alıp almadığına bakılmaksızın görüldü.

Çalışmaya katılan 682 hastanın yaklaşık üçte ikisi kadındı ve hastaların yaklaşık üçte ikisinin sigara içme öyküsü de yoktu, bu da hapın akciğer kanseri teşhisi konan sigara içenler ve içmeyenler için işe yaradığını gösteriyor.

(Kaynak: The Guardian) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...