Kolon kanseri tedavisinde çarpıcı bulgular! Radyoterapiye ihtiyaç kalmayabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kolon kanseri tedavisinde çarpıcı bulgular! Radyoterapiye ihtiyaç kalmayabilir

SAĞLIK Haberleri

Kolon kanseri tedavisinde umut veren bir çalışma yapıldı. Doktorlar, bazı hastaların kanseri yenmek için radyoterapiye ihtiyacı olmadığını buldu.

Radyoterapi on yıllardır kolon kanseri hastalarını tedavi etmek için kullanılan bir yöntem ancak yan etkileri acımasız olabilir. Kısırlık, geçici kolostomi ihtiyacı, ishal, kramp ve mesane sorunları gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sorunlara yol açabiliyor. Şimdi bir klinik araştırma, hastaların radyoterapi ile olduğu kadar radyoterapi olmadan da iyi durumda olduğunu buldu.

Yeni bir bilimsel çalışmada araştırmacılar, binlerce kolon (bağırsak) kanseri hastasının radyoterapiden kurtulabileceğini, hastalığın tedavisi için yalnızca kemoterapi ve ameliyatın yeterli olduğunu öne sürüyor. Araştırma, geçtiğimiz pazar günü düzenlenen dünyanın en büyük kanser konferansı olan American Society of Clinical Oncology'nin (Asco) Chicago'daki yıllık toplantısında sunuldu. Sonuçlar aynı zamanda New England Journal of Medicine ve Journal of Clinical Oncology dergilerinde eş zamanlı olarak yayımlandı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Asco konuya ilişkin açıklamada, "Radyasyon tedavisini atlamak, yaşam kalitesini etkileyen kısa ve uzun vadeli yan etkileri azaltabilirken hastalıksız hayatta kalma ve genel hayatta kalma konusunda benzer sonuçlar sağlayabilir." ifadelerini kullandı. 

RADYOTERAPİ OLAN DA OLMAYAN DA HAYATTA KALDI

New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezindeki doktorlar tarafından yürütülen çalışma, rektal kanserli 1.194 hasta üzerinde gerçekleştirildi ve hastalar rastgele olarak iki deneme grubundan birine seçildi. Birinci gruptaki hastalar, radyoterapiyi takiben ameliyat oldu ve ardından doktorlarının takdirine bağlı olarak kemoterapi tedavisi gördü. Diğer grup ise, önce kemoterapi ardından ameliyattan oluşan deneysel yöntemle tedavi edildi. Doktorlarının takdirine bağlı olarak, başka bir kemoterapi daha görenler oldu.

Çalışma, radyoterapinin sonucu değiştirmediğini buldu. 18 ay sonra iki grup arasında yaşam kalitesinde fark yoktu ve beş yıl sonra sağkalım açısından aralarında yine fark çıkmadı

Bu çalışma, heyecan verici bir gelişmekte olan kanser araştırma alanını temsil ediyor. Uzmanlar, hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak için ortadan kaldırılabilecek tedavi unsurlarını bulmaya odaklanıyor. 

Çalışmaya dahil olmayan Asco uzmanı Dr. Pamela Kunz da bu konuda konuşarak, "Yeni tedaviler geliştirirken, hastalarımızın sağlığı için toksik tedavileri nasıl ortadan kaldırabileceğimizi de araştırıyoruz. Bu çalışmanın bulguları, tam da bunu yapmamıza izin vererek, bazı hastalar için radyasyon tedavisini ihmal edebileceğimizi, (tedavinin) etkinliğinden ödün vermeden yaşam kalitesini iyileştirebileceğimizi gösteriyor." dedi. 

Bilim insanları, sekiz yıl boyunca çalışmada yer alan hastaları takip etmeye ve hastalıksız sağkalım, genel sağkalım, lokal nüks etmeden sağkalım gibi konularda hastaları analiz etmeye devam edecek. 

(Kaynak: The Guardian)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...