Estetik ameliyatlarla bağlantılı mantar salgını ölümlere yol açtı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Estetik ameliyatlarla bağlantılı mantar salgını ölümlere yol açtı

SAĞLIK Haberleri

Meksika'da yapılan estetik operasyonlarla bağlantılı mantar salgını ABD ve Meksika'da can kayıplarına yol açtı. Her iki ülkeden yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) mantar enfeksiyonu salgınına karşı acil durum ilan etmeye çağırıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), epidural anestezi içeren ameliyatlar geçiren iki kişinin menenjitten öldüğünü açıkladı. ABD ve Meksika'da yaklaşık 400 kişi takip altına alındı. Meksika'nın Matamoros kentindeki iki estetik kliniği kapatıldı.

BBC'nin haberine göre, hem ABD'de hem de Meksika'daki yetkililer, Ocak ayından bu yana River Side Surgical Center veya Clinica K-3 isimli kliniklerde epidural anestezi içeren ameliyatlar geçiren kişilerden, semptom göstermeseler bile mantar enfeksiyonuna karşı test yaptırmasını istedi. CDC, ABD'de 'şüpheli' veya 'muhtemel' mantar menenjiti vakaları olan 25 kişiyi tespit ettiklerini açıkladı.

MEKSİKA'YA ESTETİK AMELİYAT OLMAYA GİDİYORLAR

Pek çok ABD vatandaşı, omurga etrafındaki alana anestezi uygulaması gerektiren liposuction ve göğüs büyütme gibi estetik ameliyatlar için Meksika'ya seyahat ediyor.

CDC'den Dallas Smith, bu ameliyatlar öncesinde uygulanan anestezi sırasında kullanılan ilaçların epiduralın kendisinde veya morfin gibi ameliyat esnasında birlikte eklenen diğer ilaçlarda kontamine olmuş olabileceğini söyledi. 

Geçtiğimiz Ekim ayında, sezaryen doğum gibi operasyonlarda yaygın olarak kullanılan bir lokal anestezi stoğuna aynı mantarın bulaştığı ve Meksika'nın Durango eyaletinde 39 kişinin ölümüne yol açtığı tespit edildi.

FUNGAL MENENJİT NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudu enfekte eden bir mantarın kan yoluyla beyin veya omuriliğe yayılması sonucunda fungal menenjit gelişir. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler fungal menenjite daha yatkındır.

Fungal menenjitin en yaygın semptomu baş ağrılarıdır ve bunu ateş, kusma, boyun ağrısı ve bulanık görme gibi semptomlar takip eder. Fungal menenjit bulaşıcı değildir ve mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir ancak semptomlar başladıktan sonra hızla yaşamı tehdit edebilir.

Bu noktada, son yıllarda Amerikalıların genellikle düşük maliyetli tıbbi işlemler için Meksika'ya gittiğini ve orada çoğunlukla estetik operasyonlar geçirdiğini hatırlatalım. Öte yandan DSÖ, bir hastalık ülkeler arasında yayıldığında ve salgını kontrol altına almak için koordineli bir uluslararası müdahalenin gerekli olabileceği durumlarda halk sağlığı acil durumu ilan eder.

(Kaynak: BBC)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...