Bakan Koca'dan 'Eris' açıklaması: Yeni bir aşı programına ihtiyaç yok

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Bakan Koca'dan 'Eris' açıklaması: Yeni bir aşı programına ihtiyaç yok

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada giderek yayılan ve vaka sayılarında artış gözlenen Covid-19’un Eris varyantına karşı özel bir aşılama programına ihtiyaç olmadığını söyledi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Önceki gün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantıyla ilgili son durumu paylaştı.

Endişelenecek bir durum olmadığını belirten Koca, şu ifadeleri kullandı: "Eris varyantının hasta etme gücü daha düşük, fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Covid-19 nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok.

Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiç bir durum yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil. Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor? Artık tüm vatandaşlarımız biliyor; hasta olanların kendilerini izole etmeleri, topluma çıkmamaları, riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durması, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Başka bir önerimiz de yok.

Yeni bir aşı programımız da bulunmuyor. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok. Ancak bu dönemde, grip aşısını önemsiyoruz. Risk gruplarında olup, grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını öneriyoruz. Riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşıları ücretsiz olarak yapılıyor” dedi.

“YENİ BİR AŞI PROGRAMI UYGULAMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”

Bazı ülkelerde Eris varyantına yönelik başlatılan özel aşı programını da değerlendiren Koca, "Bazı ülkelerin aşı baskısı ile örnek olmaya çalıştığına hepimiz şahit oluyoruz. Başka ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi,  bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Covid-19 aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net" diye konuştu.

“3 AŞIDA TEKNOLOJİ TRANSFERİ SÜRECİ BAŞLADI”

Özellikle çocukluk çağı aşılama programıyla ilgili önemli bir çalışma yürüttüklerinin de bilgisini paylaşan Bakan Koca, şunları söyledi: "Çocukluk çağı bağışıklama aşı programımız başarıyla sürüyor ve çok önemli görüyoruz. Çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyetle takip ediyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda hassas davranmalı, çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalı. Bu aşılarımızı üretmek için devreye aldığımız, Hıfzıssıhha aşı ve biyoteknolojik ürün araştırma ve üretim altyapı inşaatımız devam ediyor.

Tüm aşılarımızı yerlileştirmeyi esas alıyoruz. Ayrıca teknoloji transferiyle daha önce ilan ettiğimiz 3 aşının süreci de başladı. Suçiçeği, kuduz ve Hepatit-A aşısının teknoloji transferi ile üretilmesini özellikle çocuklarımız için önemsiyoruz."

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...