Biontech’e ‘yan etki’ davası: İlk duruşma yapıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Biontech’e ‘yan etki’ davası: İlk duruşma yapıldı

SAĞLIK Haberleri

Kovid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine açılan tazminat davasının ilk duruşması yapıldı. BioNTech’in suçlu bulunması durumunda tazminatı hangi tarafın ödeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Dünya çapında 6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşı BioNTech'in geliştirdiği aşının "yan etkileri" sebebiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BioNTech'in geliştirdiği aşının yan etkileri olduğunu söyleyen bir sağlık çalışanı, "daha önce açıklanmamış yan etkiler" sebebiyle en az 150 bin euro tazminat talebiyle Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde dava sürecini başlatmıştı.

Sağlık çalışanı olduğu öğrenilen kadın, hukuk firması Rogert & Ulbrich aracılığıyla dava açmıştı. Alman yasalarına göre ismini açıklamayan kadın; halsizlik, uykusuzluk, göğüs ağrısı gibi yan etkilere maruz kaldığını dile getirmişti. BioNTech ise ilaç ve aşılarının yan etkisi olduğunu ve bunların daha önce bilimsel olarak duyurulduğunu savunurken, bu yan etkilerin prospektüslerde de yer aldığının altını çizdi.

GÖRME YETİSİNİ KAYBETTİĞİNİ SAVUNDU

Dünya çapında yaklaşık 1,5 milyar insanın Comirnaty aşısı olduğu tahmin edilirken bu sayının Almanya’da 64 milyon olduğu belirtildi.

3 Temmuz'da görülen davada Covid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla tazminat talep eden diğer bir isim olan Dietmar Scherer'in avukatı Joachim Ceasar-Preller, "Müvekkilimiz görme yetisini kaybettiği için çok sıkıntı çekiyor. Bu küçük bir şey değil. Aşıya karşıyız demiyoruz tabi ki de değiliz. Ama günün sonunda biz de aşının zararlarının ortaya çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

TAZMİNATI KİM ÖDEYECEK?

NTV'nin haberine göre; BioNTech’in suçlu bulunması durumunda tazminatı hangi tarafın ödeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Avrupa Birliği, BioNTech/Pfizer’dan toplu aşı alımı yaptığı için Avrupa Birliği üyesi ülke hükümetlerinin tazminat ödemesinin olası seçenekler arasında olduğu öne sürüldü. Fakat bu konu henüz açıklığa kavuşmadı.

Alman hukuk bürosu Rogert&Ulbrich Covid-19 aşısının yan etkileri sebebiyle tazminat davası açan 250 müvekkili olduğunu duyururken, bir diğer Alman şirket Caesar-Preller de 100 müvekkilin hakkını savunacağını açıkladı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yorumcu 4 Temmuz 2023 14:12

Ben çevremdekilere hastalık geçirmedi iseniz bu aşıyı olmayın diye uyardığımda, sen ne bilirsin ki demişlerdi.

Sonraki Haber Yükleniyor...