Eris varyantı vakaları arttı, pozitiflik yüzde 3’ten 20’ye çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Eris varyantı vakaları arttı, pozitiflik yüzde 3’ten 20’ye çıktı

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid sonrası dünyayı kasıp kavuran Eris varyantın ülkemizde pozitif oranının yüzde 20'ye yükseldiğini ancak eskisi gibi bir kapanmanın söz konusu olamayacağını söyledi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19’un Eris varyantı sebebiyle yapılan testlerde pozitiflik oranının yüzde 3’ten yüzde 20’lere yükseldiğini söyledi.

Ceyhan “Yapılan testlerde hastanemize başvuran bu tip vakaların yüzde 20’sinin artık Covid-19’a bağlı olduğunu görüyoruz” dedi. Toplu aşılama önermediklerini ancak ciddi tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Ceyhan “Vaka sayıları belirli bir şekilde bütün dünyada artıyor. Klinik seyrine baktığımız zaman, genellikle risk grubunda olmayanlarda hafif seyrediyor. Ancak 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır gözleniyor. Bu açıdan, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan risk grubu için eksik aşılar varsa tamamlanmalı. Şu anki varyantlarda eskisi gibi kapanma, sokağa çıkma yasağı gibi bir durum söz konusu değil. Ancak tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Mesela, yurt dışından gelenlere en azından semptomu olanlara test yapılmalı. Toplu taşıma araçları, kapalı ve kalabalık mekânlarda maske takılmalı. Hastaneler ‘Maske takılsın’ diye yavaş yavaş karar almaya başladı. Ama bu karar kurumların kendi inisiyatifine bırakıldı” dedi.

HASTALIKLARDA ARTIŞ VAR

“Covid-19’dan şu an grip diye, hafif bir hastalıkmış gibi bahsediliyor. Ancak grip çok ağır bir hastalık” diye konuşan Ceyhan “Dünyada en çok ölüme yol açan hastalıkların başında açık ara grip geliyor. Mesela, İspanyol gribi savaş sırasında ölenlerin tam beş katı daha fazla ölüme yol açtı. Dolayısıyla gribi küçümsememek gerekiyor. Gribe karşı risk gruplarına aşı öneriyoruz” ifadelerini kullandı.   Son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonları vakalarına da değinen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şunları söyledi: Solunum yolu hastalıklarının spektrumu çok geniş. Soğuk algınlığından menenjit gibi birçok hastalık solunum yoluyla bulaşıyor. Dolayısıyla bunların hepsinde bir artış söz konusu. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...