İlaç kullanan hastalara Ramazan uyarısı: Mutlaka doktorunuzla görüşün

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İlaç kullanan hastalara Ramazan uyarısı: Mutlaka doktorunuzla görüşün

Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Düzenli ilaç kullanan kişilerin oruç tutup tutamaması gerektiğini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Seyfe Şen, bu hastaların mutlaka doktorlarıyla konuşup karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Ramazan ayında yeme, içme ve uyku düzeninde geçici bir değişiklik yaşanıyor. Bu değişikler ilaç kullanmak zorunda olan kişileri de etkiliyor. Peki, kronik hastalığı olanlar, Ramazan ayında ilaçlarını nasıl almalı?  Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Seyfe Şen, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı.

GEBELER, YOLCULAR, SAĞLIK SORUNU OLANLAR DİKKAT

İslam dininin oruç tutma konusunda belli sınırlamalar getirdiğini, oruç tuttuğu zaman hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin oruç tutmamaları gerektiğini anlatan Şen, "Gebelerin, yolcuların ve ciddi sağlık sorunları olan bireylerin oruç tutmamaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

DOKTORUN İZNİ OLMALI

Şen, psikiyatrik hastalıklarda, diyabette ve tansiyonda düzenli ilaç kullanan hastaların dini açıdan oruç tutmakla ilgili bir yükümlülüklerinin olmadığını kaydederek, "Ama tüm bunlara rağmen kendini iyi hisseden ve oruç tutmak isteyen hastalarımızın oruçlarını tutarken özellikle doktorları ile görüşmesi ve doktorların izni olmadan bu kararı vermemelerini öneriyoruz." açıklamasında bulundu.

ORUÇ TUTARKEN İLAÇLAR NASIL ALINMALI?

Bazı ilaçların sabah-akşam alınması gerektiğini kaydeden Şen, "Bu durumda eğer oruç tutmalarında sakınca görülmediği dile getiriliyorsa sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını iftarda almak kaydıyla ilaçlarını aksatmamaya özellikle özen göstermeleri gerektiğini öneriyoruz hastalarımıza" değerlendirmesinde bulundu.

 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...