İşitme kaybı kulak içine yapılan iğneyle giderilecek

Düzenleyen:
İşitme kaybı kulak içine yapılan iğneyle giderilecek

SAĞLIK Haberleri

Bilim insanları işitme kaybına katrşı FX-322olarak adlandırılan bir jel geliştirdi. İğneyle kulak içine zerk edilen ilaç, kulak içinde uykuda olan kök hücreleri, sağlıklı yeni işitme hücrelerine dönüştürüyor.

Yeni ilaç, bu uyuyan hücrelerin tüylere dönüşmesini sağlıyor, bu tüyler de sesleri tutarak işlenmek üzere işitme sistemindeki sinirler vasıtasıyla beyne gönderiyor.

Kulak enfeksiyonları veya kulak kiri birikmesi sonucu kısa süreli işitme kaybı meydana gelebiliyor. Bu durumun tedavisi var ama tüylerin yüksek sese maruz kalmak veya yaşlandıkça iç kulaktaki değişikliklerden dolayı zarar görmesinin yol açtığı işitme kaybı genelde tedavi edilemiyor. Zira bu hücreler kendi kendilerini onaramıyorlar.

“ÇALIŞMA HENÜZ ERKEN SAFHADA AMA POTANSİYELİ BÜYÜK”

ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı bir şirket olan Frequency Therapeutics tarafından geliştirilen jel, laboratuvar testlerinde progenitör hücreler adı verilen bir tür kök hücreden yeni tüy hücrelerinin oluşmasına yardımcı oldu.

Araştırmacılardan Michael Wareing, “Çalışma henüz erken safhada ama potansiyeli çok büyük. Hastalar üzerinde denemeye başlamadan önce bir dizi adım atılması gerekiyor” dedi.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...