İsmini belki de ilk kez duyacaksınız… Canan Karatay açıkladı: İşte dünyanın en sağlıklı besini

Düzenleyen:
İsmini belki de ilk kez duyacaksınız… Canan Karatay açıkladı: İşte dünyanın en sağlıklı besini

SAĞLIK Haberleri

Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı besinini açıkladı. Kalp sağlığı ve kolesterole iyi gelen gıdalar hakkında bilgi veren Karatay, ‘dünyanın en sağlıklı yemeği’ olarak nitelendirdiği besini açıkladı. Karatay bu besinin ‘ışgın bitkisi’ olduğunu söyleyerek Türkiye’de bolca bulunduğunu vurguladı.

Yayınlanmış 7 kitabı bugüne kadar toplamda 2 milyona yakın satış yapan Prof. Dr. Canan Karatay, tavsiyeleriyle konuşulmaya devam ediyor. Karatay bu kez, ‘Dünyanın en sağlıklı yemeği’ olarak nitelendirdiği gıdayla gündemde. Prof. Dr. Karatay, kalp ve kolesterol sağlığı hakkında önemli bir besin olan ‘ışgın bitkisi’ hakkında bilgiler verdi.

IŞGIN, HEM KALP DOSTU HEM DE KARACİĞER VE TİROİDİN İLACI

Işgın’ın Türkiye'de fazlasıyla bulunduğunu belirten Karatay, “Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu” dedi. Işkının kalp dostu bir yemek olduğundan bahseden Karatay, ışkının sadece kalp dostu bir yiyecek değil aynı zamanda karaciğer, tiroit ve beyin üzerinde de etkileri olan bir besin olduğunu belirtti.

İsmini belki de ilk kez duyacaksınız… Canan Karatay açıkladı: İşte dünyanın en sağlıklı besiniIşgın; Türkiye'de Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişir.

IŞGIN YEMEĞİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Canan Karatay’ın bu açıklamalarının ardından ışgın nedir, ışgın bitkisinin faydaları nelerdir, ışgın yemeği nasıl yapılır gibi konular en çok arananlar listesine girdi. Genellikle çiğ tüketilen bir besin türü olan ışkını kavurularak da yenebilir. İşte ışgın yemeğinin tarifi…

‘Işkın’, ‘uçkun’, ‘rebez’, ‘ohçun’ adıyla bilinen Anadolu’da ise ‘yayla muzu’ olarak anılan ışgın bitkisinin birçok faydası mevcut. Yumurta ile hafifçe kavurarak pişirebileceğiniz ışkın yemeği tarifi, hafif ekşi tadıyla damaklarınızda farklı bir tat bırakacak. İşte çok sevilen ışkın yemeği tarifi…

Soğanı yemeklik doğrayarak az yağda kavurun. 4-5 kök ışgını doğrayın. Soğanın üzerine ekleyip kavurun. Bir miktar tuz ekledikten sonra kavurmaya devam edin. Işgınları çok fazla kavurmadan üzerine yumurtaları kırın, kısa süre pişirin ve ocağın altını kapatın. Sıcak bir şekilde servis edip afiyetle yiyebilirsiniz.

İsmini belki de ilk kez duyacaksınız… Canan Karatay açıkladı: İşte dünyanın en sağlıklı besiniIşgın ile kapuska da yapılabilir. Ayrıca ışgın otundan reçel de hazırlanabilir.

IŞGIN (IŞKIN) FAYDALARI NELER?

-A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengindir. Birçok hastalık için şifa kaynağıdır.

- İştah açıcı özelliğiyle bilinir, kilo almak isteyenlerin en büyük yardımcısıdır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu dinç kılar.

- Kaynatılarak içildiğinde suyu tansiyon ve şeker hastalığına iyi gelir.
- Sindirimi düzenler, kabızlık probleminin geçmesinde etkilidir.

- Cildi yeniler, kırışıkları giderir. Yaşlanma karşıtı bir bitki olarak bilinir.

- Alzheimer hastalığını önlediği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

- Yorgunluk, bitkinlik, uykusuzluk, stres gibi durumlarla savaşır. Kan şekerini dengede tutarak vücuda enerji verir.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...