Korkutan tahmin: Dünyanın yüzde 15’i kene ısırığıyla bulaşan hastalığı taşıyor

Düzenleyen:
Korkutan tahmin: Dünyanın yüzde 15’i kene ısırığıyla bulaşan hastalığı taşıyor

SAĞLIK Haberleri

Çin'deki Kunming Tıp Üniversitesi, 1984 ve 2021 yılları arasında yürütülen ve 158.287 kişiyi kapsayan 89 Lyme hastalığı araştırmasını inceledi. Çinli bilim insanları, kan örneklerinin yüzde 14,5’unda Lyme hastalığını gösteren antikorlar tespit etti.

Antikorlar, kişide halen enfeksiyon olduğunu ya da daha önce enfeksiyon geçirilmiş olduğunu gösteriyor. Araştırmada en yüksek oran, yüzde 20 ile Orta Avrupa’da çıktı. Bunu yüzde 15,9 ile Doğu Asya ve yüzde 13,5 ile Batı Avrupa takip ediyor. Lyme hastalığında en düşük oranlar ise Karayipler (yüzde 2), Güney Asya (yüzde 3) ve Okyanusya’da (yüzde 5,3).

GRİP BENZERİ SEMPTOMLARI TETİKLEYEBİLİR

Lyme hastalığı, kene ısırığı yoluyla yayılan bakteriyel bir enfeksiyondur. Vücutta döküntüye sebep olur ve grip benzeri semptomları tetikleyebilir. Hastalık genellikle haftalar veya aylar içinde antibiyotiklerle iyileşir. Lyme hastalığı nadiren ölümcül de olabiliyor.

Korkutan tahmin: Dünyanın yüzde 15’i kene ısırığıyla bulaşan hastalığı taşıyorLyme hastalığı, tedavi edilmediğinde, enfeksiyondan birkaç ay sonra vücudunuzun diğer bölümlerine yayılarak, artrit ve sinir sistemi sorunlarına neden olabilir.

EN KAPSAMLI İNCELEME

Araştırmacılar, BMJ Global Health dergisinde yayımladıkları çalışmalarıyla ilgili olarak, “Bu, hastalığın dünya çapında yaygın olduğunu gösteren en kapsamlı ve güncel sistematik incelemedir" ifadesini kullandılar.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...