Koronavirüs geçirenler enfeksiyondan 2 yıl sonra bile belirti gösteriyor: 4 semptoma dikkat

Düzenleyen:
Koronavirüs geçirenler enfeksiyondan 2 yıl sonra bile belirti gösteriyor: 4 semptoma dikkat

SAĞLIK Haberleri

Dünyada 6,2 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan covid-19 virüsü ile ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı. Bilim insanları, koronavirüs geçirenlerin 2 yıl sonra bile bazı belirtileri gösterdiklerini söyledi. Covid-19 geçirenlerde en sık görülen 4 semptom ise belirlendi. İşte önemli araştırmanın sonuçları…

The Lancet Respiratory Medicine'de yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 enfeksiyonundan iki yıl sonra hastaneye başvuran hastaların yarısında hala en az bir semptom var.

COVİD-19 GEÇİRENLERİN YAŞAM KALİTESİ DAHA DÜŞÜK

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, Covid-19 ile enfekte olan 1.192 katılımcı izlendi. Fiziksel ve zihinsel sağlık genellikle zamanla iyileşirken, analiz, Covid-19 hastalarının hala genel nüfusa göre daha kötü sağlık ve yaşam kalitesine sahip olma eğiliminde olduğunu gösterdi.

BU 4 SEMPTOM YILLARCA SÜRÜYOR

Covid-19 geçirdikten iki yıl sonra bile birtakım belirtiler görülebilir. En sık görülen 4 semptom ise şöyle:

-Yorgunluk

-Uyku problemleri

-Ağrı ve kaslarda zayıflık

- Depresyon ve anksiyete

TAMAMEN KURTULMAK İÇİN 2 YILDAN FAZLA ZAMAN GEREKİYOR

Çalışmayı yürüten Profesör Bin Cao, “Bulgularımız, Covid-19 atlatanlar için geçerli. İlk kez koronavirüs geçirenlerin enfeksiyonu vücutlarından temizlenmiş olsa da, bundan tamamen kurtulmak için iki yıldan fazla bir süreye ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dedi.

Çalışmaya göre, ilk kez hastalandıktan altı ay sonra, katılımcıların yüzde 68'i en az bir tane uzun süreli Covid semptomu bildirdi. Enfeksiyondan iki yıl sonra semptom gösterenlerin oranı ise yüzde 55.

BAŞKA BELİRTİLER DE SÖZ KONUSU

Araştırmada ayrıca, Covid-19 hastalarının eklem ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi bir dizi başka belirtileri koronavirüs geçirmeyen katılımcılara göre daha fazlaydı.

COVİD ATLATILMIŞ DA OLSA TAKİP ŞART

Çalışmayı yürüten ekip, özellikle uzun süreli Covid semptomları gösterenlerin ve koronavirüsten kurtulanların takibinin gerekliliğini vurguladı.

Cao, “Covid-19'a yakalanmış insanların önemli bir kısmına sürekli destek sağlamaya ve aşıların, ortaya çıkan tedavilerin, varyantların uzun vadeli sağlık sonuçlarını nasıl etkilediğini anlamaya ihtiyaç var” dedi.



Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...