Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Saglik
  3. 'Ramazanda en zorlanılan konu' diyerek uzmanlar uyardı: Sakın ihmal etmeyin
Saglik

'Ramazanda en zorlanılan konu' diyerek uzmanlar uyardı: Sakın ihmal etmeyin

Son Güncelleme: 31 Mart, 2022 - 11:25
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'Ramazanda en zorlanılan konu' diyerek uzmanlar uyardı: Sakın ihmal etmeyin
Fotoğraf Başlığı'Ramazanda en zorlanilan konu' diyerek uzmanlar uyardi: Sakin ihmal etmeyin

Ramazan’da su tüketimi nasıl olmalı? Oruçta kaç bardak su içilmeli? Diyetisyen Fatma Hallaç Uslu, ramazanda su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dyt. Uslu, “Ramazan’da en zorlanılan konulardan biri de su ihtiyacını karşılayabilmektir. Fakat suyun nefesten sonra en temel ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, zorlansak da ihtiyacımız olan suyu tüketmemiz gerekiyor” dedi.

Kaydet
a- | +A

Her dönemde olduğu gibi Ramazan’da da vücudu susuz bırakmamak gerekiyor. Uzmanlar “İftarı su ile açın, sahuru su ile kapatın” diyor. Ramazan ayında oruç tutmanın ruhsal ve bedensel bir arınma olduğunu ifade eden Diyetisyen Fatma Hallaç Uslu, “Bu arınmanın bedenimiz açısından sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Ramazan ayı ile günlük beslenme ve öğün sayımız değişir. Normalde ara öğünlerle birlikte 5-6 olan öğün sayımız 2 öğüne düşer. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 günü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Günlük yeterli su içmediğimizde vücut su oranı azalmakta, su-tuz dengesi bozulmakta bunula beraber yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, tansiyon düşmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir” dedi. Uslu, günlük olarak su ihtiyacının kişiye, sağlık durumuna, egzersiz yapılıp yapılmamasına göre değişmekle beraber ortalama 8-10 bardak olduğunu söyledi.

SAHURDA NASIL BESLENMELİ?

Ramazan ayında beslenme açısından en önemli noktanın sahur öğününün atlanmaması olduğuna vurgu yapan Dyt. Uslu açıklamasını şöyle sürdürdü, “Sahura kalkmamak veya sadece su içip yatmak, zaten uzun olan açlık süresini daha da uzatmaktadır. Sahurda yenilen hamur işleri, kızartmalar vb. yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede ağırlık, ekşime, yanma hissedilmektedir. Sahurda yavaş sindirilen. Midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik oluştumayacak, yeterli sıvı içeren, tuz oranı düşük, vitamin ve mineral alımını destekleyen besinleri tercih etmek gerekir'' dedi.

ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ

Örnek menü-1 : 1 bardak süt, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim az yağlı az tuzlu peynir, mevsim yeşillikleri, 2-3 adet ceviz içi, 1 porsiyon meyve, 1-2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği

Örnek menü-2 : 1 kase çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği

Örnek menü-3 : 2 yumurtalı menemen, mevsim yeşillikleri, 1 porsiyon meyve, 1-2 dilim ekmek

İFTARDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

-İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Uzun bir açlık sonrası iftar öğününde hızlı bir başlangıç yapmamak yemek sonrası hazımsızlık yaşamamanız açısından önemlidir.

-Başlangıcı az miktarlarda olmak üzere hurma/kayısı/incir gibi kuru meyve, zeytin, çorba ile yapıp 15 dakika sonra ana yemeğe geçilebilir.

-İftar öğününde ana yemek olarak haftanın 3 günü et grubu (ızgara/fırında et/tavuk/balık), 3 günü sebze yemeği, haftanın en az 1 günü de bakliyat yemeği olarak tercih edilmeli.

-Yemeğin yanında yoğurt/ayran/cacık gibi protein içeriği yüksek kalsiyum kaynaklarına yer verilmelidir. Ramazan pidesi, ramazan deyince akla ilk gelen ve vazgeçilmez bir besin. Yenilecek pide miktarı menüde bulunan diğer besinlere göre ayarlanmalı.

-İftardan hemen sonra tatlı tüketimi önerilmemektedir fakat Şerbetli tatlılar yerine sütlü bir tatlı ile 1-2 saat sonra ara öğün yapılabilir.

-İftardan 2 saat sonra hafif yürüyüşler ile enerji alımı dengesi korunabilir. Yapacağınız hafif egzersizler sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına ve kan şekerinizin regüle olmasına katkı sağlar.

BAKMADAN GEÇME
Diyabet hastalarına oruç uyarısı: İftarda çok yemeyin, bol bol su için
HABER
Diyabet hastalarına oruç uyarısı: İftarda çok yemeyin, bol bol su için

Editör: MELİN ÖZTÜRK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 31 Mart, 2022 - 11:25
Haberle İlgili Daha Fazlası
Saglik
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    NYT deprem korkusunu alevlendirdi, Üşümezsoy'dan tepki gecikmedi
    NYT deprem korkusunu alevlendirdi, Üşümezsoy'dan t...
    Kaydet
  • 2
    İstediği nafaka miktarı gündem oldu: Emir Sarıgül'ün eşi Revna Sarıgül kimdir, kimin kızı?
    Emir Sarıgül'ün eşi Revna Sarıgül kimdir, kimin k...
    Kaydet
  • 3
    Google’a 67 yazın, bakın neler oluyor! Neden sallanıyor?
    Google’a 67 yazınca neden sallanıyor?
    Kaydet
  • 4
    Macron Türkiye’ye gözdağı vererek Rumlarla anlaşma imzaladı! Askerlere “tam yetki” verildi
    Macron Türkiye’ye gözdağı vererek Rumlarla anlaşma...
    Kaydet
  • 5
    İbrahim Tatlıses'i vurduran Abdullah Uçmak'tan sürpriz paylaşım! Talebi şaşırttı
    Tatlıses'i vurduran Uçmak'tan sürpriz paylaşım
    Kaydet
YAZARLAR
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Tertemiz ülke! Bal dök yala: Malezya
    Kaydet
  • Ünal Bolat
    Ünal Bolat Ustanın mesleğine saygısı
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Ney de, bir çalgı aletidir!
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek Allahü teâlâ evliyâya bazı sırlar verir!..
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan "Sen Allah’ı bilir misin?"
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Türkiye otomotiv sektöründe rekora doymuyor
    Türkiye otomotiv sektöründe rekora doymuyor
    Kaydet
  • İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    Kaydet
  • Talisca alev aldı! 2 maçta 5 gol attı, zirveye yerleşti
    Talisca alev aldı! 2 maçta 5 gol attı, zirveye yerleşti
    Kaydet
  • İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    Kaydet
  • Kuryeye çarptı arkasına bile bakmadan kaçtı! Ölüm anı kamerada
    Kuryeye çarptı arkasına bile bakmadan kaçtı! Ölüm anı kamerada
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Moda diyetlerdeki tehlike: Sık kilo alıp vermek safra taşı yapıyor
Sık kilo alıp vermek safra taşı yapıyor
Kaydet
Türk bilim adamları ispatladı: Migrenin kaynağı 'bağırsaklar'
Türk bilim adamları ispatladı: Migrenin kaynağı 'bağırsaklar'
Kaydet
Günde bir hapla iyileşme dönemi! Lösemi tedavisinde başarı oranı artıyor
Türkiye'de lösemi tedavisinde başarı oranı artıyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası