Yiyenlere kalp krizi uğramıyor! Günde 40 gram tüketmek bile ömrü uzatıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yiyenlere kalp krizi uğramıyor! Günde 40 gram tüketmek bile ömrü uzatıyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yüksek kolesterol, damarlarınızda sessizce tahribata yol açarak sizi ciddi kalp hastalığı ve felç riskiyle karşı karşıya bırakabiliyor. Uzmanlar ise bazı besinlerin yüksek kolesterolü düşürerek damarlara iyi geldiğini ve kalp krizinin önüne geçtiğini söylüyor.

Birleşik Krallık’taki bir klinikte danışman olan kardiyolog Dr. Neil Ruparelia uzun yaşam için yüksek kolesterolün düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Ruparelia’ya göre uygulamanız gereken şey ise bazı yiyecekleri beslenmenize dahil etmek. İşte uzmanın tavsiyeleri…

1. YULAF

Dr. Neil Ruparelia, popüler kahvaltı seçenekleri arasında yer alan yulafın ‘kolesterol mıknatısı’ gibi görev yaptığını vurguluyor. Özel lifler içeren bu sağlıklı besin kötü kolesterolü minimumuna indiriyor. Dr. Ruparelia, önemli miktarda beta-glukan almak için günde en az bir porsiyon, yani yaklaşık 120 ila 200 gram yulaf yenmesini tavsiye ediyor.

Yiyenlere kalp krizi uğramıyor! Günde 40 gram tüketmek bile ömrü uzatıyor

2. YAĞLI BALIK

Doktora göre somon, uskumru ve alabalık gibi balıklar omega-3 yağ asitleriyle dolu ve bu yağ asitleri sadece kötü kolesterol seviyelerini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda iyi kolesterolünüzü de yükseltiyor. Dr. Ruparelia, porsiyon büyüklüğü 100 gram olacak şekilde haftada iki gün balık yemeyi tavsiye ediyor. 

3. FINDIK BADEM GİBİ KURUYEMİŞLER

Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengin olan kuruyemişler, kötü kolesterolünüzü düşürmek için alternatif. İşte bu nedenle badem, ceviz ve Antep fıstığı gibi yiyecekleri rutine eklemek gerekiyor. Her gün 40-50 grama eş değer (yaklaşık bir avuç) kuruyemiş tüketimi tavsiye ediliyor.

4. ZEYTİNYAĞI

Akdeniz diyetinin temelinde, iyi kolesterolünüze zarar vermeden kötü kolesterolü düşürebilen tekli doymamış yağlar bulunuyor ve ömrü uzatan bu diyet türü pek çok uzman tarafından tavsiye ediliyor. Akdeniz türü beslenmenin olmazsa olmaz zeytinyağını yemeklerde ilk sırada tercih etmek gerekiyor. 

Yiyenlere kalp krizi uğramıyor! Günde 40 gram tüketmek bile ömrü uzatıyor

5. MEYVE VE SEBZELER

Yaban mersini ve ıspanak gibi meyve ve sebzeler sadece öğünlerinize renk katmakla kalmıyor aynı zamanda lif ve antioksidan içeriyor. Dr. Ruparelia, meyve ve sebzelerin kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu vurguluyor. Ayrıca günlük beslenmenizde çeşitli meyve ve sebzeler almanızı ve günde en az beş porsiyon tüketmenizi öneriyor.

6. BAKLAGİLLER

Fasulye, mercimek ve nohuttaki çözünebilir lifler, kötü kolesterolün vücudunuzdan dışarı atılmasını sağlıyor.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...