Galerilerden noter onaylı sahtekârlık

- Güncelleme:
Galerilerden noter onaylı sahtekârlık

T-Otomobil Haberleri

Bazı galeriler, 6 ay-6 bin km şartını sahte ekspertiz raporuyla aşıyor. Noter, raporu dikkate aldığı için aracı görmeden onaylıyor. Bazıları ise sıfır araçları şirket değil şahıs üstüne yapıyor. Böylece aracı ertesi gün bile satabiliyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Sıfır otomobil fiyatları, her ay düzenli şekilde zamlanması ve bulunurluk sorununa rağmen bu yılın ocak ve şubat aylarında rekor satış rakamlarına ulaştı. Mart ayında ise son beş yılın en iyi satış rakamlarına ulaşması bekleniyor. Piyasada satış varken, araba sorunu dikkat çekiyor. Bayilerde üç aydan önce araba bulmak neredeyse imkânsız. Otomobil piyasasına bu denli talep varken, akıllara “bayilerde neden araç yok, bu araçlar nerede?” sorusu geliyor. Son dönemde medyaya sıkça stoklanan araçların fotoğrafları yansıyor. Sosyal medyada da birçok kişi stoklanan araçların video ve fotoğraflarını paylaşıyor. 

Galerilerden noter onaylı sahtekârlık
Maltepe’de binlerce aracın otoparkta stoklandığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.

SAHTE KİLOMETRE RAPORU YAZILIYOR

Gazetemize konuşan bir galeri sahibi, bayilerden araçların nasıl çekildiğini ve satışa sunulduğunu şöyle anlattı: Bazı galeriler anlaştıkları bayilerden yüksek montanlı toplu alım yapıyor. Araçlar altı ay stokta bekletiliyor. Bu sürede aracı değer kazanıyor. Altı ay sonra anlaştığı ekspertizden 6.001 km rapor yazdırıp noterden satışını yapıyor. Çünkü noter eksper raporunu dikkate alıyor. Satış esnasında noterlerin arabaya bakıp kontrol etme gibi bir yükümlüğü yok. Kısacası ekpertiz şirketine sahte kilometre raporu yazdırılıyor. Sıfır kilometre araçlar 6.000 kilometre şartını aşmış gibi gösterilerek vatandaşlara satılıyor.

ŞİRKET DEĞİL ŞAHIS ÜSTÜNE

Bir başka yöntemde ise galerilerin şirket üzerine değil şahıs üzerine alım yaptığı iddia ediliyor. Çünkü şirketler bayilerden sıfır araç aldıklarında 6 ay ve 6.000 kilometre şartını uygulamak zorunda, oysa bireysel satışlarda böyle bir uygulama yok. Galerilerin araç alımlarında şirket yerine kişileri kullandığı ve bu yöntemle araç alarak yüksek fiyattan piyasaya sürüldüğü ifade edildi.  

FAZLA ÖDERSEN HEMEN TESLİM

 Sosyal medyada bayilerde araç bulunmadığı ile ilgili şikâyet yer alıyor. Vatandaşlar 3-5 ay sonrasına gün verildiğini ifade ediyor. Ancak fiyatın yüksek tutulması durumunda araçların hemen teslim edildiği belirtiliyor. Melek İ. isimli kişi İstanbul’da bir bayi ile görüşmesini şöyle anlatıyor: Geçen hafta bir otomobil bayii ile araba almak için görüşme sağladım. Aracın siparişini gireceklerini ancak teslimatın üç aydan önce yapılamayacağını söyledi. Anahtar teslim fiyatı 830 bin lira olan otomobili daha yüksek fiyattan alırsam hemen verebileceklerini ifade ettiler. Bunun için talip olduğum otomobile ekstra donanımlar ekleneceğini belirttiler. 830 bin liralık otomobile “Seramik kaplama, park sensörü, 5 yıl garanti uzatma, kaskoyu bayiden yaptırma şartı ile bana 890 bin liraya sattılar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...