Togg düzenlemesi Elon Musk’ı kızdırdı: Yüzde 60 ÖTV ilave gümrük vergisi… Planları suya düştü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Togg düzenlemesi Elon Musk’ı kızdırdı: Yüzde 60 ÖTV ilave gümrük vergisi… Planları suya düştü

T-Otomobil Haberleri

Otomobillere getirilen yeni ÖTV düzenlemesi elektrikli araç şirketi Tesla’yı kızdırdı. Çin menşeli araba modellerine gelen yeni ilave gümrük vergisi nedeniyle Tesla’nın Türkiye yatırımını gözden geçirdiği ortaya çıktı. 

Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili Togg çok yakında yollara çıkacak. Ön sipariş süreci tamamlanan Togg’un bu ay içinde ilk sahiplerine ulaşması bekleniyor. Togg’un fiyatı merak konusu haline gelirken, rakibi Tesla’nın ise planları suya düştü

Elektrikli otomobillere yönelik duyurulan yeni ÖTV düzenlemesinin ardından fiyatlar da değişme yaşanıyor. Togg otomobilleri için yapılan son güncellemeyle elektrikli otomobillerde indirimli ÖTV'ye tabi matrah artırıldı. Çin menşeli araçlara ise ilave gümrük vergisi geldi. Bu düzenleme Tesla’nın Türkiye planlarını zora soktu. 

Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye için yatırım kararı alan ve ofis açan Tesla, işe alımlara da başlamıştı. Tesla’nın yılın ilk çeyreğinde ilk tanıtımı gerçekleştirmesi ve Model 3 ve Model Y araçlarını Türkiye’de satışa çıkarması beklenirken, planlar suya düşebilir. 

Tesla Model Y'nin Berlin'den, Model 3'ün Çin’in Şanghay kentinden Türkiye’ye gelmesi planlanıyordu. Ancak Çin menşeli araçlara gelen son ilave gümrük vergisi kararıyla şirket, ülkemizdeki yatırım kararlarını gözden geçirmeye başladı. 

Şirketin Türkiye CEO'su Kemal Geçer de ilave gümrük vergilerinin Tesla'nın Türkiye'deki planlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.

TESLA MODEL 3 GELMEDEN ÖTV ZAMMI

Tesla'nın amiral gemisi ‘Model 3’ aracının baz fiyatı yaklaşık 37 bin Euro iken, yeni düzenleme sonrası Türkiye pazarına yüzde 60 ÖTV, yüzde 54 gümrük vergisi ve yüzde 18 KDV ile giriş yapacak. 

TOGG FİYATI NE KADAR OLACAK?

Öte yandan, Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili Togg'un ise 1 milyon 250 bin TL'lik ÖTV matrahına girmesi bekleniyor. Togg'un vergisiz fiyatının maksimum 1 milyon 250 bin diye düşündüğümüzde bu da aracın fiyatının yüzde 10 ÖTV+ yüzde 18 KDV ile 1 milyon 622 bin TL'yi geçmeyeceği tahmin ediliyor. Sektör uzmanları, Togg'un ortalama fiyatının 1 milyon 500 bin TL bandında olacağını tahmin ediyor.

TOGG İÇİN MATRAH DÜZENLEMESİ 

Kısa süre önce otomobiller için matrah düzenlemesi geldi. Motor gücü 160 kilovattı aşan elektrikli araçların ÖTV matrahı yüzde 40'a çıkarıldı. Togg'un yer aldığı ÖTV matrahı ise yüzde 10'da kaldı. Sektör uzmanlarına göre, düzenlemenin amacı, Togg'a özel matrah ayarlaması yapmak. 

(NTV / TRT Haber) 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...