14 yaşındaki öğrenci cilt kanserini tedavi edecek sabun projesiyle ödül kazandı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
14 yaşındaki öğrenci cilt kanserini tedavi edecek sabun projesiyle ödül kazandı

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian

Heman Bekele isimli 14 yaşındaki Etiyopya asıllı ABD'li genç, güneş altında çalışan Etiyopyalı işçilerden ilham alarak geliştirdiği ürünüyle ödüle layık görüldü. Bekele, cilt kanserinin tedavisinde kullanılabilecek bir sabun geliştirdi.

Ortaokulda eğitim gören bir genç, dünya genelinde her yıl yüzbinlerce kişide teşhis edilen ve binlerce kişinin ölümüne yol açan cilt kanseri melanomun tedavisinde faydalı olabilecek bir kalıp sabun geliştirdi. Heman Bekele isimli genç bu projesiyle 'Amerika'nın en iyi genç bilim insanı' seçildi. 

ABD'nin Virginia eyaletinde yaşayan 14 yaşındaki 9. sınıf öğrencisi Heman Bekele, diğer dokuz finalisti geride bırakarak ödülü kazandı. Sunumunda "Her zaman biyoloji ve teknolojiye ilgi duymuşumdur ve bu zorluk bana fikirlerimi sergilemem için mükemmel bir platform sağladı" diye ekledi.

İnsan derisini koruyan dendritik hücreleri yeniden aktifleştirerek kanser hücreleriyle savaşmalarını sağlayan bileşiklerden yapılmış bir sabun (cilt kanserini tedavi eden sabun) fikrini ortaya attı. Bekele, 3M Young Scientist Challenge'da yayınlanan bir videoda "genç beyinlerin dünya üzerinde olumlu bir etki yapabileceğine" inandığını söyledi.

GÜNEŞİN ALTINDA ÇALIŞAN İNSANLAR ONU HAREKETE GEÇİRDİ 

Washington Post'taki açıklamasına göre, dört yaşına kadar Etiyopya'da yaşayan Bekele, yakıcı güneşin altında sürekli çalışan insanlardan etkilendi. 

Amerikan Kanser Derneği'ne (ACA) göre, cilt kanseri tüm kanserler arasında en yaygın olanı; bu kanserin kapsamına giren melanom kanseri ise yalnızca yüzde 1'ini oluşturuyor ancak cilt kanseri ölümlerinin çoğunluğuna neden olmakta. 

Toplum, melanom oranlarının son birkaç on yılda, özellikle 50 yaş üstü kadınlar arasında hızla arttığını ve beyaz insanlarda siyahlara göre 20 kat daha yaygın olduğunu söylüyor.

Aynı zamanda tedavideki ilerlemeler nedeniyle melanomdan ölüm oranları son on yılda azalmıştır.

Bekele, ödülü kazandıktan sonra jüri heyetine sabunu "umut, erişilebilirlik ve cilt kanseri tedavisinin herkes için ulaşılabilir olduğu bir dünya sembolü" haline getirmeyi umduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...