ABD, Çin'e karşı robot ordusu kuruyor

Düzenleyen: / Kaynak: Independent Türkçe
- Güncelleme:
ABD, Çin'e karşı robot ordusu kuruyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent Türkçe

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, ordunun Çin'e karşı koymak amacıyla önümüzdeki iki yıl içinde binlerce otonom silah sistemini kullanmaya başlayacağını açıkladı.

ABD ordusu, 'Replicator' adı verilen bir girişim başlatıyor ve bu programın amacı, ordunun bütün birimleri için savunma ve diğer teknoloji şirketleriyle birlikte çalışmak. Çeşitli derecelerde bağımsız operasyon yapabilen askeri sistemler son on yılda giderek daha yaygın hale geldi. Ancak ABD'nin başlattığı bu programın ölçeği ve kapsamı, çatışmaların geleceğinin değiştiğini açıkça ortaya koyuyor; artık savaşan robotların çağı yaklaşıyor.

Son on yılda askeri amaçlara yönelik gelişmiş robotik sistemlerde önemli ilerlemeler kaydedildi. Bunların çoğu, daha yetenekli, daha ucuz ve daha yaygın olarak bulunabilen ticari teknolojinin değiştirilmesine dayanmaktadır. Son zamanlarda odak nokta ise, bunların savaşta en iyi şekilde nasıl kullanılacağını denemeye yönelik. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, teknolojinin gerçek dünyada kullanıma hazır olduğunu gösterdi.

OTONOM ASKERLER SAHAYA SÜRÜLECEK

ABD ordusuna dönecek olursak, Hicks konuşmasında, savaşların nasıl yürütüldüğünü değiştirmeye yönelik algılanan acil ihtiyaçtan bahsetti. Pentagon diliyle yani anlaşılması güç bir dille, yeni programın işe yarayacağını ifade etti. Önümüzdeki 18 ila 24 ay içinde birden fazla alanda, binlerce otonom sistemini sahaya sürülebileceğinin sinyalini verdi. 

Ne anlama geldiğini söylemek gerekirse, 'otonom', karmaşık askeri görevleri insan müdahalesi olmadan yerine getirebilen bir robot anlamına geliyor. Bu otonom araçlar, yüksek riskli bölgelerde, çatışmalarda görev alabilecek ve kaybolma ihtimali 'ucuz' olmaları nedeniyle göz ardı edilebilecek. Böyle bir robot tek kullanımlık olacak şekilde tasarlanmamıştır ancak uygun fiyatlı olacaktır. 

Bunların bir diğer özelliği ise 'çoklu alan'da kullanılabilecek olması, yani karada, denizde, havada ve uzayda bulunan robotlar geliyor. Kısacası her türlü görev için her yerde robotlar olabilecek.

ABD'NİN ASIL HEDEFİ ÇİN

Peki, neden Çin? ABD ordusu için Rusya keskin bir tehdit ama Çin, askeri yeteneklerinin karşılaştırılacağı 'hızlı bir meydan okuma'. 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 'sayı' açısından önemli bir avantaja sahip olduğu görülüyor; daha fazla insanı, daha fazla tankı, daha fazla gemisi, daha fazla füzesi var. ABD daha kaliteli ekipmanlara sahip olabilir ama Çin miktar açısından avantajlı.

İşte Replicator programı, ABD ordusu için hızlı bir şekilde binlerce otonom silah sistemi üretecek. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...