ABD'nin eski başkanına ait DNA uzayda kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD'nin eski başkanına ait DNA uzayda kaldı

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

NASA tarafından desteklenen uzay misyonu Peregrine hüsranla sonuçlandı. NASA'nın 50 yıl sonra ilk Ay görevinin öncüsü niteliğindeki görev başarısız oldu. Ay'a yumuşak iniş yapması planlanan araç, batarya gücünü tüketti bile. Üstelik uzay aracı Amerika Birleşik Devletleri'nin eski devlet başkanlarına ait DNA'yı da taşıyordu.

ABD'nin 50 yılı aşkın süredir ilk Ay'a iniş misyonu, uzay aracının fırlatılmasından sadece birkaç saat sonra "kritik" bir yakıt sızıntısı geliştirmesi nedeniyle başarısızlığa mahkum görünüyor. ABD, Pittsburgh merkezli özel firma Astrobotic Technology, Peregrine iniş aracının yaklaşık 40 saat içinde güç kaybetmeye başlayacağını tahmin ediyor.

Şirket, güneş panelinin güneş ışığını toplayıp pilini şarj edebilmesi için onu güneşe doğru yönlendirmeyi başarmıştı. Ancak bir ekip, "tahrik sisteminde bir arıza" olduğunu açıkladı. Çok geçmeden "kritik bir yakıt kaybı" olduğu anlaşıldı ve bu durum, 23 Şubat'ta yapılması planlanan Ay'a inişe dair umutları yok etmeye başladı.

PEREGRINE, KENNEDY'NİN SAÇ ÖRNEĞİYLE UZAYDA KAYBOLUYOR 

1,2 tonluk araç, NASA'ya ait 108 milyon dolar değerinde bilimsel yükler taşıyordu. Ancak taşıdığı yükler bununla sınırlı değildi. Uzay aracında ABD'nin eski devlet başkanları John F. Kennedy, George Washington ve Dwight D. Eisenhower'a ait saç örnekleri ve yüzlerce insanın DNA’sı da vardı.

Peregrine görev ekibi, yakıtı bitmek üzere olan uzay aracının büyük ihtimalle duramayarak veya rotasını değiştiremeyerek uzayda kaybolacağını düşünüyor. Yani uzay aracı, içindeki yüklerle birlikte uzayda süzülüp gidecek. 

Öte yadan, Peregrine’nin "ölüm yolculuğu"nda kısıtlı da olsa deney yapacağı aktarıldı.

NASA tarafından da desteklenen göreve ait uzay aracı, United Launch Alliance mühendislerinin ürettiği Vulcan roketinin üzerinde Pazartesi günü saat 2:18'de Cape Canaveral'dan fırlatıldı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...