Çin'de çocuklara telefon kısıtlaması

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin'de çocuklara telefon kısıtlaması

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin, çocukların akıllı telefon kullanım sürelerini günde iki saatle sınırlamayı planlıyor. Üstelik daha küçük çocuklar daha da katı kısıtlamalarla karşı karşıya.

Çin, çocukların akıllı telefon kullanımına yeni biri sınırlama getirebilir. Çin Siberuzay İdaresi (CAC), 18 yaşın altındaki çocukların telefonda geçirdikleri süreyi günde en fazla iki saatle sınırlandıracak bir yasa tasarısı hazırladı. Bu sadece 16 ve 17 yaşındakiler için geçerliyken, 8 ila 15 yaş arasındaki gençler günde bir saatle, 8 yaşın altındakiler ise 40 dakika ile sınırlandırılacak.

Engadget'in haberine göre, taslak ayrıca 22:00 ile 06:00 saatleri arasında çocukların telefon kullanımı da yasaklayacak. Telefonların, ebeveynlerin çocukların gördüklerini kısıtlamasına ve internet sağlayıcılarının yaşa uygun içerik göstermesini sağlayan erişimi kolay bir moda sahip olması da gerekiyor. 

İÇERİKLER DE KISITLANIYOR

Üç yaşın altındaki çocuklar şarkılar ve diğer müzik içeriklerini görebilecekken, 12 yaş ve üzerindekilerse eğitim ve haber materyallerini görebilecek. Düzenlenmiş eğitim içeriği ve acil durum hizmetleri için istisnalar olacak. 

Önceki benzer önlemlerde olduğu gibi, tasarının amacı çocuklarda bağımlılık yapan davranışları azaltmak. Çin hükümeti, mobil cihazların, oyunların ve benzer uygulamaların uzun süreli kullanımının çocukların gelişimine zarar verebileceğinden endişe ediyor.

Bu arada, Çin'de halihazırda zaten gençlerin video oyun süresi haftada üç saatle sınırlı, üstelik sadece hafta tatili ve izinlerde video oyun oynayabilirler. 

ÇOCUK MODUNDAN KİM SORUMLU OLACAK? 

Taslak hâlâ halkın görüşüne açık ve geçmesi garanti değil. Uygulamayla ilgili sorular da var. CNBC, çocuk modunun uygulanmasından donanım üreticilerinin mi yoksa işletim sistemi geliştiricilerinin mi sorumlu olduğunun net olmadığını belirtiyor. 

ABD'li teknoloji devi Apple'ın akıllı telefonları iPhone'ların işletim sistemi iOS da şirkete ait. Bu yüzden Apple, bu ayrıma bakılmaksızın Çin'de iPhone'un ebeveyn denetimlerini değiştirmek zorunda kalacak olsa da, eğer işletim sistemi geliştiricileri yasaya dahil edilirse, yalnızca Oppo veya Xiaomi gibi telefon markaları değil, Android işletim sisteminin sahibi Google'ın da çocuk modu için değişiklik yapması gerekebilir. 

Kurallar, ByteDance (TikTok'un sahibi) ve Tencent (WeChat ve birçok oyunun üreticisi) gibi Çinli uygulama geliştiricileri için de önemli bir etkiye sahip olacak. Uygulamaları tasarlamaları ve içeriği bu zaman sınırlamalarına göre uyarlamaları gerekebilir.

(Kaynak: Engadget   -   Derleyen: Hilal Bardakcı / Türkiye Gazetesi) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...