Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Teknoloji Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Nefesler tutuldu... Türk astronot Alper Gezeravcı, bu gece 01.11’de uzay yolculuğuna ilk adımı atıyor. Süper güçler uzayı yol geçen hanı yaparken, biz yıllarca onlara uzaktan bakıp imrendik. Yeşilçam, Türk insanının uzay hasretini filmlerle dindirmeye çalışsa da hep bir gün uzaya gideceğimizin hayalini kurduk. O gün işte bugün… İlk defa bir Türk astronot uzaya ‘merhaba’ diyecek. Florida’dan bugün uzay yolculuğuna başlayacak olan Alper Gezeravcı’nın macerası 14 gün sürecek.

İlk Türk astronotun uzay yolculuğu için geri sayım başladı. Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatıyla birlikte bu gece saat 01.11’de gerçekleşmesi planlanan fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek. Alper Gezeravcı'nın yanı sıra uzay aracında üç astronot daha olacak. Fırlatma töreni İstanbul ve Ankara başta olmak üzere kent meydanlarından takip edilebilecek.

Peki, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu kaç saat sürecek? Mürettebatı taşıyacak aracın bir buçuk gün sürecek yolculuk sonunda, 19 Ocak günü saat 13.15’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi bekleniyor. Bu adımla birlikte Türkiye’nin 2021’de ilan ettiği Millî Uzay Programı’nın “ilk insanlı uzay misyonu” hedefine ulaşılacak. 

BAVULUNDA ERDOĞAN'IN VERDİĞİ TÜRK BAYRAĞI OLACAK

Alper Gezeravcı’nın bavulunda başta yeğeni olmak üzere, aile bireylerinin fotoğrafları, Yörük kültürüne ait bazı objeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine verdiği Türk bayrağı olacak.

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

13 DENEY YAPACAK

Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacak. Aralarında kanserden bağışıklıkhücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney gerçekleştirecek. 

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

İlk Türk uzay yolcusu Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak. Ax-3 misyonunun görev komutanı eski NASA astronotu Michael Lopez-Alegria olacak. Virgin Galactic'in Galactic 01 yörünge altı uzay uçuşunda da yer alan görev uzmanı Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronot yedek üyesi Marcus Wandt de Gezeravcı ile birlikte uçacak. 

BAKAN KACIR TÖRENE KATILMAK İÇİN ABD'YE GİTTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim adamlarından oluşan heyet, fırlatma törenine katılmak üzere ABD’ye gitti.

Öte yandan, fıırlatma töreni, bugün saat 23.00’ten itibaren Kızılay ile Taksim’deki planetaryumlardan da takip edilebilecek. Alanın etrafına Gezeravcı’nın fotoğrafları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı, Millî Teknoloji Hamlesi ve Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunun logoları yerleştirildi.

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Öte yandan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda astronotun uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek. Fırlatma töreni; Konya, Bursa, Üsküdar, Antalya, Gaziantep, Aksaray, Trabzon ile Kayseri Bilim Merkezinden de izlenebilecek. 

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Bakan Kacır'ın paylaşımında yer alan bilgilere göre, Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, İstanbul, Trabzon, Konya, Aksaray, Muş, Kayseri, Antalya, Gaziantep bilim merkezlerinden, Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nden, İstanbul Taksim ile Ankara Kızılay meydanlarında kurulan planetaryumlardan, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve Mersin Silifke Meydanı'ndan izlenecek.

UZAY HATIRA BİLETİ YAYIMLANDI

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 18 Ocak saat 01.11’de gerçekleşecek fırlatma töreni öncesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde hazırlanan uzay hatıra bileti, Türkiye Uzay Ajansının (TUA) internet sitesinde yayımlandı.

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

UZAYDA 13 BİLİMSEL DENEY YAPACAK 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk Türk uzay yolcusunun Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalacağı 14 gün süre boyunca, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan komisyon tarafından değerlendirilen 13 bilimsel deneyi yapacağını açıkladı. 

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Üniversite ve araştırma kurumlarınca bu misyon için hazırlanan deneyler, çıkılan çağrı neticesinde TUA ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyonca değerlendirildi. Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.

GEZERAVCI UZAYDA NASIL BESLENECEK? 

Nisan 2023'te astronotların beğendikleri yemek grupları tespit edildi. İlk numunelerin testleri NASA bünyesindeki laboratuvarlarda gerçekleştirildi. ISS'de yenilecek yemekler astronotlardan çok önce kargo olarak oraya ulaştırıldı. ISS'ye ulaşmak için kullanılacak "Crew Dragon" kapsülünün içinde yolculuk için yemek olacak.

UZAYA GİDEN YOLDA AĞRI'DA 'MOLA'

Uzaya gidecek olan Alper Gezeravcı, ekibiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nde son hazırlıklarını yaparken, yolunun daha önce Ağrı’dan geçtiği öğrenildi. Eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, sosyal medya hesabından, Milli Uzay Programı kapsamında "ilk insanlı uzay misyonu" hedefini gerçekleştirecek Alper Gezeravcı’nın Ağrı’nın Tutak ilçesinde çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.

Tutak’ta öğretmenlik yaptığı yıllarda ilçe sakinleriyle bir arada olan baba Ali Gezeravcı’nın oğlu olan Alper Gezeravcı’ya ait fotoğrafta Savcı Sayan’ın da yer aldığı görüldü.

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Savcı Sayan sosyal medya hesabında duygularını şu şekilde ifade etti:

"Fotoğraftaki bebek bugünkü milli gururumuz uzaylı Alper. Uzaya gidecek olan milli gururumuz, kardeşimiz Alper Gezeravcı’nın bebekliği bizimle geçti. Babası Alibaba Gezeravcı öğretmenimizdi, hepimizin babası gibiydi. Bizi çok seviyordu, Biz de o sevgiyi Alper’e gösteriyorduk. 2021 yılında arşivimde bulduğum fotoğrafı öğretmenime göndermiştim. Duygulanıp bana mesaj atmıştı. Nereden nereye. Allah yardımcıları olsun."

FAHRETTİN ALTUN'DAN GEZERAVCI MESAJI 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye Yüzyılı vizyonunun uzaya ulaştığını belirtti. Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021'de ilan edildiğini, bu kapsamda bir vatandaşın uzaya gönderilmesi için çalışmalara başlandığını anımsatan Altun, şunları kaydetti:

"Yapılan değerlendirmeler sonucu Alper Gezeravcı, ilk Türk uzay yolcusu oldu. Gezeravcı, bu gece uzay yolculuğuna başlayacak. Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderilecek. Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney uzayda gerçekleştirilecek."

İNSAN YAPIMI EN BÜYÜK UYDU 

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

İlk Türk astronotun uzaya gönderilecek olmasıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de uzay üssünün nasıl bir yapı olduğu. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydu olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), dünya çevresinde yörüngede dolanan astronotların yaşadığı bir ev şeklinde tanımlanabilir.

YÖRÜKLERDEN GEZERAVCI'YA TAM DESTEK! 

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın gece yarısından sonra başlayacak uzay yolculuğu, memleketi Mersin'in Silifke ilçesinde de heyecanla bekleniyor. Silifke'de yaşayan Yörükler, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'ya destek için develeriyle etkinlik düzenledi.

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Deve ve eşeklerine binerek Narlıkuyu Mahallesi'nde toplanan Sarıkeçili Yörükler Derneği üyeleri, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nde son hazırlıklarını yapan Gezeravcı'ya selam gönderdi.

Gezeravcı'yı destekleyen sloganlar atan katılımcılar, "Silifke'mizin gururu Alper Gezeravcı" ve "Yörük çocuğu uzaya gidiyor" yazılı dövizler taşıdı.

Etkinliğe katılan Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, gazetecilere, Türkiye saatiyle 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece saat 01.11'de yapılacak fırlatmayı Anıt Meydanı'nda gerçekleştirecekleri programda takip edeceklerini söyledi.

Fezada ilk Türk, bir hasret sona eriyor... Alper Gezeravcı bu gece uzay yolcusu

Altunok, milli astronota başarı dileyerek, "Her platformda Yörük olduğunu söyleyen kardeşimize, Silifke'nin Yörük kültürünü yaşatan Toros Dağları'ndan selam göndermek istedik. İnşallah kazasız belasız gidip gelir." dedi.
Sarıkeçili Yörükler Derneği Başkanı Bayram Gök de Gezeravcı ile gurur duyduklarını belirterek, yolculuğun başarıyla geçmesini temenni etti.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...