İnternet, telefon hepsi haftalarca kapanabilir! Güneş fırtınası Dünya'ya çarpmak üzere, büyük elektrik kesintileri yolda

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İnternet, telefon hepsi haftalarca kapanabilir! Güneş fırtınası Dünya'ya çarpmak üzere, büyük elektrik kesintileri yolda

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bilim insanları, dünyanın dört bir yanında elektrik kesintileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Üstelik bu durum haftalarca sürebilir. Son araştırmalara göre, Güneş fırtınası çok yakında dünyayı etkileyebilir.

Dünyamızın yıldızı olan Güneş, her 11 yılda bir, manyetik alanının tamamen değiştiği, kuzey - güney kutuplarının yer değiştirdiği "güneş maksimumu" denilen bir döngüye girer. Güneş maksimumunda Güneş'in üzerinde lekeler oluşur. Hatta yüzeyinde öyle çok leke oluşur ki 'Güneş lekesi takımadaları' diye bile adlandırılıyor. Bilim insanları, Güneş döngüsünü izlemek bu lekeleri inceler.

Bilim insanları, Güneş lekeleri nedeniyle dünyanın büyük bir elektrik kesintisinin eşiğinde olduğunu açıkladı. Zira Güneş lekeleri, güçlü enerji patlamalarına ve bunun sonucunda Güneş fırtınalarına yol açabiliyor. Bilim insanlarına göre, Dünya, 2024 yılının başlarında böyle bir Güneş fırtınası etkisine maruz kalabilir.

HAFTALARCA ELEKTRİK KESİNTİSİNE YOL AÇABİLİR 

NASA, Güneş maksimumunun 2025 yılının sonlarında meydana geleceğini tahmin ediyordu. Ancak Hindistan merkezli IISER Kolkata Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezinden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi liderliğindeki ekip, Güneş maksimumunun önümüzdeki aylarda yaşanacağını ileri sürdü.

Dr. Nandi, Güneş fırtınalarının şiddetini ve etkilerini önceden tahmin etmenin zor olduğunu vurgulayarak, bu fırtınalar nedeniyle uyduların yörüngesinin olumsuz yönde etkilenebileceğini, elektrik ve internet gibi iletişim ağlarının haftalarca kesintiye uğrayabileceğini söyledi. Fizikçi ayrıca, fırtınaların jeomanyetik alanda aksaklıklara yol açabileceğini de belirtti.

Öte yandan, Güneş fırtınaları nedeniyle Kuzey Kutup bölgesinde ve yakın enlemlerde auroralar (Kuzey Işıkları) görülebilir. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...