iPhone kullanıcıları dikkat! Apple iOS 17 güncellemesini tanıttı... Çok beklenen özelliklerden ilk görüntü

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
iPhone kullanıcıları dikkat! Apple iOS 17 güncellemesini tanıttı... Çok beklenen özelliklerden ilk görüntü

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

iOS 17 güncellemesine ilişkin ilk ayrıntılar ortaya çıktı. Teknoloji devi Apple, WWDC 2023 etkinliğinde iOS 17'nin bazı öne çıkan özelliklerini tanıttı. Peki, iOS 17 ne zaman yayınlanacak? iOS 17 özellikleri neler? Hangi iPhone modelleri iOS 17 güncellemesini alacak? İşte detaylar...

iOS 17 güncellemesi WWDC 2023'te resmen tanıtıldı! Apple, her yıl düzenlediği Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (Worldwide Developer Conference) iPhone modellerine sunacağı yeni işletim sistemi sürümünün özelliklerini duyurdu. Dünya genelinde milyonlarca kişinin takip ettiği etkinlik büyük yankı uyandırdı. Peki, iOS 17 özellikleri neler? iOS 17 ne zaman yayınlanacak?

WWDC, Apple'ın her yıl düzenlediği ve şirketin, iPhone, iPad, Mac, Apple TV ve Apple Watch için yazılım güncellemelerini sunduğu bir etkinliktir. Ayrıca bu etkinlikte şirket, yeni ürünlerini, genellikle yeni bir bilgisayar modelleri de tanıtır. İşte bugün de Apple, iOS 17 güncellemesinin yeni özelliklerini tanıttı. Bununla birlikte, WWDC'nin hemen ardından Apple, iOS 17'nin beta sürümünü geliştiriciler için yayınladı. 

IOS 17 NE ZAMAN ÇIKACAK?

iOS 17 ne zaman yayınlanacak? Apple, Temmuz ayında tüm iPhone kullanıcılarının deneyebileceği bir genel beta test sürümünü yayınlayacak. Ardından, Apple, muhtemelen yeni iPhone 15 serisiyle birlikte Eylül ayında iOS 17'yi herkes için yayınlayacak. 

Yani iOS 17'nin tüm kullanıcılara sunulması için biraz daha beklememiz gerekiyor. Ancak işletim sistemi sürümünün birçok özelliği bu etkinlikle ortaya çıkmış oldu. İşte iOS 17 özellikleri... 

KONTROL MERKEZİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK 

Apple'ın iOS 17'deki odak noktalarından biri Kontrol Merkezi özelliği oldu. iOS'taki Kontrol Merkezi, iOS 11'den ve iPhone X'in piyasaya sürülmesinden bu yana kayda değer herhangi bir değişiklik almadı. Ancak şimdi Apple, Kontrol Merkezi işlevinde önemli ve büyük değişiklikler yaptı. 

Şu anda, Kontrol Merkezi'ne iPhone ekranının sağ üstünden aşağı kaydırılarak erişilebilir. Wi-Fi ve uçak modu gibi ayarlara ve 'Oynatılıyor/Oynatılmıyor' gibi arayüzlere hızlı erişim sunar. Artık Kontrol Merkezi sayesinde en çok kullandığınız ayarları dahil etmek için alt kısımdaki kutucukları da özelleştirebileceğiz.

iPhone kullanıcıları dikkat! Apple iOS 17 güncellemesini tanıttı... Çok beklenen özelliklerden ilk görüntü

YENİ ARAMA EKRANI VE KİŞİLER TASARIMI 

WWDC'de Apple, yeni arama ve kişiler ekranını tanıttı. Arama ve kişiler ekranına birçok yeni özelleştirme seçenekleri geldi. 

IMESSAGE'DA YENİ CHECK-IN 

Etkinlikte, Apple'ın mesajlaşma uygulaması iMessage için de yenilikler tanıtıldı. Bunlar arasında yeni check-in, yapıştırma ve filtreleme özellikleri bulunuyor. 

AIRDROP'A KARDEŞ GELDİ: NAMEDROP

Apple cihazlar arasında veri aktarımı yapmaya yarayan AirDrop özelliğine 'kardeş' özellik geldi. NameDrop isimli özellik ile iPhone sahipleri artık fotoğraf ve videolarını birbirlerine gönderebilecek. Bununla birlikte, eğer dosya boyutları büyükse cihaz Wi-Fi’yi kullanacak. 

KİŞİSEL SES İLE SESİNİZİ OLUŞTURUN

Apple, ilk iOS 17 beta sürümüyle Kişisel Ses (Personal Voice) adlı yeni bir erişilebilirlik özelliğini kullanıma sundu. Kişisel Ses, sesinizin bir kopyasını oluşturmak için yapay zekayı kullanmanıza izin verecek şekilde tasarlandı. Özellik, konuşma yetilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan kişilere yönelikken, bu kişilere kendilerine benzeyen bir ses oluşturma imkanı sunuluyor.

iPhone kullanıcıları dikkat! Apple iOS 17 güncellemesini tanıttı... Çok beklenen özelliklerden ilk görüntü

Özellik, iOS 17‌ beta sürümünde mevcut ve böylece geliştiriciler hemen test etmeye başlayabilir. iPhone'da Ayarlar > Erişilebilirlik > Kişisel Ses adımlarını takip ederek bulmak mümkün. 

Kişisel Ses oluşturmak, yaklaşık bir saat süren bir işlemdir. Kayıt, arka plan gürültüsünün çok az olduğu veya hiç olmadığı sessiz bir yerde bulunmanızı gerektirir. Apple, kullanıcılardan tutarlı bir ses seviyesinde doğal bir şekilde konuşmalarını ister. Ardından ‌iPhone‌ cihazınız Kişisel Sesinizi oluşturacak ve depolayacak. Kişisel Ses daha sonra, kullanıcıların FaceTime, Telefon uygulaması ve diğer iletişim uygulamalarında Canlı Konuşma özelliği ile birlikte kullanılabilir.

HEY SİRİ DEĞİL ARTIK 'SİRİ'

Apple, beklendiği üzere sesli asistanı Siri'yi uyandırmak için gerekli komut olan 'Hey Siri'yi tarihe gömdü. Artık iOS 17 güncellemesi Eylül ayında tüm kullanıcılara sunulduktan sonra iPhone kullanıcıları, 'Hey Siri' yerine sadece 'Siri' diye seslenerek Siri'yi aktif edebilecek. 

Ayrıca Apple, Fotoğraflar'da kedilerinizi ve köpeklerinizi tanıma özelliğinin yanı sıra Çevrimdışı Haritalar desteği de geliyor.

iOS 17 ile gelen özelliklerden bir diğeri ise Apple Watch akıllı saat kullanıcılarının severek kullandığı uyku özelliğinin iPhone’a gelmesi oldu. Bu sayede iPhone yatay dururken de telefon kullanılabilecek.

iPhone kullanıcıları dikkat! Apple iOS 17 güncellemesini tanıttı... Çok beklenen özelliklerden ilk görüntü

iOS 17 ile gelen tüm yenilikler böyle gösterildi (Foto: WWDC / Engadget)

GÜNLÜK TUTMA UYGULAMASI 

ABD merkezli teknoloji devinin iOS 17 sürümü, Find My dahil olmak üzere diğer Apple uygulamalarından alınan verileri entegre eden yepyeni bir günlük kaydı uygulaması içerecek şekilde ayarlandı. Bir kullanıcının iş dışındaki arkadaşları ile iş arkadaşları arasında ayrım yapmak için diğer insanlara fiziksel yakınlığını algılayan bir özelliği de içeriyor. 

Ayrıca günlük tutma ygulamasının konum tabanlı yetenekler barındırdığını da belirtelim. 

FIND MY (IPHONE'UMU BUL) VE WALLET (CÜZDAN) UYGULAMALARI DEĞİŞTİ

Find My yani iPhone'umu Bul uygulamasında yenilikler olacağı açıklandı. Ancak bunlar küçük çaplı arayüz güncellemeleri. Bunun dışında Wallet yani Cüzdan uygulamasında da birkaç güncelleme yapıldı. 

SAĞLIK UYGULAMASINA YENİ SOLUK

iOS 17'deki Sağlık (Health) uygulamasında, Apple'ın ruh hali ve duygu izleme yetenekleri eklediğini belirtelim. Bu özellikler sayesinde kullanıcılar, ruh hallerini kaydedebilecek, günleriyle ilgili çeşitli soruları cevaplayacak ve cevaplarının zaman içinde nasıl değiştiğini görebilecek. 

Ayrıca iOS 17 ile Sağlık uygulamasına göz sağlığı açısından da bir özellik gelecek. 

Öte yandan, Apple'ın Sağlık uygulamasını artık Pad'e getireceği açıklandı. Sağlık uygulaması yalnızca iPhone'da mevcuttu.

YANDAN YÜKLEME İLE APP STORE DIŞINDAN UYGULAMALA YÜKLENEBİLECEK

Son olarak, Apple'ın bu sonbaharda iOS 17'nin bir parçası olarak Avrupa Birliği'nde iPhone'u üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve yandan yüklemeye açacağı bildiriliyor. Bu, Apple gibi platform operatörlerine bir dizi yeni gereksinim uygulayan Dijital Pazarlar Yasası'na uyacağını gösteriyor. 

Yandan yüklemenin mümkün olmasıyla artık iPhone kullanıcıları, App Store dışından cihazlarına uygulama yükleyebilecek. Yani üçüncü taraf uygulama mağazalarına erişebilecekler.

Bununla birlikte, Apple bunu kolaylaştırmayı planlamıyor. Apple'ın geliştiricileri programın bir parçası olmaları için ücretlendireceğini ve bir tür yapılandırma profili tabanlı işlem kullanacaklarını ileri sürülüyor. 

Yeni yandan yükleme ve üçüncü taraf uygulama mağazası özellikleri, yalnızca Dijital Pazarlar Yasası'nın geçerli olduğu Avrupa Birliği'nde kullanılabilecek.

AKILLI EKRAN ÖZELLİKLERİ 

Teknoloji devi Apple, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max'in Always-On ekran özelliklerini genişletmeye de hazırlanıyor. iOS 17'nin, bir iPhone yatay yönde ve şarj olurken çalışan yeni bir "akıllı ekran" arayüzü ekleyeceği bildiriliyor.

iOS 17'deki yeni akıllı ekran arayüzü, kullanıcılara "akıllı ev ekranı tarzında takvim randevuları, hava durumu ve bildirimler" gibi bilgileri gösterecek.

AIRPLAY VE SHAREPLAY GÜNCELLEMELERİ 

Apple'ın iPhone ve iPad kullanıcılarının TV yayınlarını, filmleri ve diğer içerikleri birlikte izlemesine imkan tanıyan özelliği olan SharePlay, iOS 17'nin bir parçası olarak bir yükseltme alacak şekilde ayarlandı. AirPlay için, Apple'ın "kullanıcıların sahip olmadıkları cihazlara video ve ses ışınlamalarını kolaylaştırmak amacıyla oteller ve TV ve hoparlör sunan diğer yerlerle görüşmelerde bulunduğu" bildirildi.

IOS 17 ALACAK IPHONE MODELLERİ HANGİLERİ? 

Peki, iOS 17 güncellemesi hakkında en çok merak edilen konulardan birine gelelim; iOS 17 alacak iPhone'lar hangileri? Hangi iPhone'lar iOS 17 alamayacak? iOS 17 alacak modeller şu şekilde:

•    iPhone 14

•    iPhone 14 Plus

•    iPhone 14 Pro

•    iPhone 14 Pro Max

•    iPhone SE (2022)

•    iPhone 13

•    iPhone 13 mini

•    iPhone 13 Pro

•    iPhone 13 Pro Max

•    iPhone 12

•    iPhone 12 mini

•    iPhone 12 Pro

•    iPhone 12 Pro Max

•    iPhone 11

•    iPhone 11 Pro

•    iPhone 11 Pro Max

•    iPhone Xs

•    iPhone Xs Max

•    iPhone Xr

•    iPhone SE (2. nesil)

•    iPod touch (7. nesil)

Apple'ın iOS 17 güncellemesini alamayacak iPhone'lar şunlar:

•    iphone 8

•    iPhone 8 Plus

•    iPhone X

iPadOS 17 güncellemesi alamayacak iPad modelleri ise şu şekilde:

•    iPad (5. nesil)

•    9,7 inç iPad Pro (1. nesil)

•    12,9 inç iPad Pro (1. nesil)

APPLE WWDC 2023 NASIL İZLENİR?

WWDC 2023 etkinliği Apple'ın resmi internet sitesi üzerinden online olarak yayınlanıyor. Buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...