KAAN, Türkiye'ye seviye atlatacak! Uçuş tarihi belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: TGRT Haber
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / TGRT Haber

Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN, önümüzdeki ay gökyüzüyle buluşacak. Yerli savaş uçağının 'gök vatan'a çıkacağı tarih netleşmeye başladı.

TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla Türkiye'de geliştirilen milli muharip uçak KAAN, çok yakında ilk uçuşunu yaparak gökyüzüyle buluşacak. Uzun yıllardır yoğun bir şekilde üzerinde çalışılan KAAN, yurt dışında da oldukça merak ediliyor. ABD'den Çin'e kadar onlarca ülkede askeri analistler ve savunma sanayi uzmanları, KAAN'ın ulaşılan her detayını, gün yüzüne çıkan her görüntüsünü didik didik inceliyor.

Nihayet, KAAN'ın ilk uçuş tarihine ilişkin bilgiler netleşmeye başladı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda KAAN'ın 2023 bitmeden ilk uçuşunu yapacağını açıklamış, biz de sizinle bu bilgileri paylaşmıştık.

KAAN'ın ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleşmesi bekleniyor. 

MİLLİ MUHARİP UÇAK KAAN, TSK ENVANTERİNE NE ZAMAN GİRECEK? 

Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) internet sitesindeki açıklamasına göre, KAAN, 2030’lu yıllarda F-16 savaş uçaklarının yerini alacak. KAAN'ın Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması planlanıyor.

5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlayacak. Platform havada yaklaşık beş saat kalabilecek. Ayrıca KAAN, bir ton mühimmat taşıma kapasitesine sahip olacak.

Teknik detaylarına gelecek olursak, KAAN'ın uzunluğu 21 metre iken, kanat açıklığı 14 metre ve yüksekliği ise 6 metre.

Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacaktır.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...