NASA araştırmacısı Umut Yıldız: Mars'ta çok farklı şeylere rastladık

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
NASA araştırmacısı Umut Yıldız: Mars'ta çok farklı şeylere rastladık

Teknoloji Haberleri  / Anadolu Ajansı

NASA'da görev yapan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Hakkari'de bilim ve uzay meraklılarının karşısına çıktı. Uzayda, Dünya'dan daha fazla su barındıran yerlerin olduğunu söyleyen Yıldız, Mars'ta da su bulduklarını ancak asıl ilginç olanın "çok farklı şeylere rastlamaları" olduğunu kaydetti.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) çalışan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Hakkari'de öğrencilerle bir araya gelerek, uzayın derinlikleri ve gezegenler hakkında bilgi verdi. Valilik, Çukurca Belediyesi, iş insanı Sabri Özel ve Herkari Bilim Sanat ve Edebiyat Derneği'nin iş birliğiyle kente gelen Yıldız, Hakkari Fen Lisesi'ndeki programda önemli açıklamalar yaptı.

NASA ve kurumun işleyişinden bahseden Yıldız, güneş sisteminin dışına ve gezegenlere gönderilen araçlara değindi.

Dünyanın oluşumu, dünyanın dışında da canlıların olup olmadığına ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Yıldız, birçok uzay cisminde su bulduklarını söyledi. 

Dr. Umut Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıldızlar karanlık bulutların içinde meydana gelir. Bunlar binlerce gezegen oluşturabilecek devasa bulutlar. Bunların içinde gaz ve toz var. Her yerde su buluyoruz. Güneşte bile su var. Buhar halindeki sudan bahsediyorum.

Enceladus'un (Satürn'ün uydusu) içine baktığımızda yaklaşık 30 kilometreye yakın su fışkırtıyor. Dünyada bu şekilde bir fışkırma düşünemezseniz. Enceladus uydusunun yüzeyinde yoğun bir kabuk var ve bu kabuğun altında dünyadan daha fazla olduğu tahmin edilen su var."

NASA araştırmacısı Umut Yıldız: Mars'ta çok farklı şeylere rastladık

CASSINI UZAY ARACI ENCELADUS'TAKİ SUYA DALDI 

Uzay araçlarından Cassini'nin bu suya daldırıldığını ve suda hidrojen gazı bulunduğunu anlatan Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Bu araç, Satürn'ün etrafındaki halkanın içine de daldırıldı. Halkaların içinde ince buz tabakaları çıktı. Depremler karalarda olduğu gibi deniz ve okyanuslarda da oluyor. Okyanuslarda hidrotermal bacalar var. Burada hidrojen gazı bulunur. Bu gazla beslenen bazı canlılar var. Zorlu koşullarda yaşayabilen canlılar. Bu canlıların en büyük özelliği güneş enerjisine ihtiyaç duymamalarıdır. Hidrojen gazı bu suda da bulunduğuna göre orada da canlıların olma ihtimali ortaya çıkıyor. Ama bu konuda daha çok çalışma yapmak gerekir."

EN YÜKSEK DAĞ MARS'TA 

Güneş sistemindeki en yüksek dağın Mars'taki 27 kilometrelik yüksekliğiyle Olympus Dağı olduğunu bildiren Yıldız, en derin kanyonun da bu gezegen de yer aldığını ifade etti.

Dr. Yıldız'ın öğrencilerin sorularını cevaplamasıyla son bulan programa Dernek Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ayyıldız, dernek üyeleri, Okul Müdürü Kadir Çetin ve öğrenciler katıldı.

"DÜNYADAN FAZLA SU OLAN YERLER VAR" 

Valilik, Çukurca Belediyesi ve Herkari Bilim Sanat ve Edebiyat Derneği'nin iş birliğiyle Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen bir diğer programda da yine öğrencilerle bir araya gelen Dr. Umut Yıldız, NASA'dan bahsetti. NASA'nın 11 merkezden oluşan dünyadaki en büyük uzay kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden Yıldız, "Ben de Los Angeles'taki merkezde çalışıyorum. Bizim bu çalışmalarımızda devasa çanaklarımız var. 70 metre çapına varan çanaklarımız bulunuyor. Bunlarla, derin uzaydaki araçlarımızla iletişim kuruyoruz." diye konuştu.

NASA araştırmacısı Umut Yıldız: Mars'ta çok farklı şeylere rastladık

Uzaya ilişkin çalışma ve bilimsel araştırmaların yüksek maliyetle gerçekleştirildiğinin altını çizen Yıldız, "Şu anda her yerde su arıyoruz ve işin ilginç tarafı her yerde su buluyoruz. Dünyadan daha fazla su olan yerler var. Mars'ta da su bulduk. Ama Mars'ta çok daha farklı şeylere rastladık. Şu anda Mars'ta iki aracımız çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Programa Vali yardımcısı Furkan Berber, Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, Kültür ve Turizm İl Müdürü İdris Ağacanoğlu, TÜGVA İl Temsilcisi Harun Aşan öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar katıldı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...