Son dakika... Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet ilk uçuşunu yaptı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Son dakika haberi... Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜRJET'in ilk uçuşuna ilişkin görüntüleri Twitter hesabından paylaştı.

Son dakika haberi... Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yaptı. Edinilen bilgiye göre, HÜRJET'e ilk uçuşunda bir F-16 Fighting Falcon eşlik etti. Geliştirme ve montaj aşamalarının tamamlanmasının ardından HÜRJET, Aralık 2022'de hangardan çıkmıştı.

HÜRJET için Ocak 2022'de Savunma Sanayii İcra Komitesinde seri üretim kararı alındı. İlk aşamada Hava Kuvvetlerine 16 Hürjet teslim edilecek. Malezya'daki 18 uçaklık hafif taarruz uçağı ihalesine de HÜRJET ile teklif verildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından bir paylaşım yaparak HÜRJET'in ilk uçuşunu tebrik etti. Erdoğan, "Yerli ve millî ilk insanlı süpersonik jet uçağımız HÜRJET ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Hamdolsun. Türkiye Yüzyılı'na armağan olsun!" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tweetini alıntılayan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise, "Kısa sürede semalarımızda bir jet sesi duyarsanız o ses #Hürjet’imizin sesi olacaktır demiştik. Bugün o sesi, Hürjet’te emeği olan herkesle birlikte duyduk. Rabb’imize şükürler olsun. Milletimize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan'a ve emeği geçen herkese teşekkürler." ifadelerini kullandı. 

https://twitter.com/RTErdogan/status/1650809463358517251

TÜRKİYE'NİN HÜRJETİ GÖKYÜZÜYLE BULUŞTU

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen HÜRJET Projesi, Ağustos 2017'de Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak başlatıldı. Nisan 2018'de kavramsal tasarım aktiviteleri, Temmuz 2019'da ön tasarım faaliyetleri, Şubat 2021'de kritik tasarım faaliyetleri başarıyla sonuçlandırıldı, tasarım döngülerinin sonuçlanmasıyla üretim faaliyetlerine geçildi.

Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan HÜRJET için parça üretimlerine Ocak 2021'de başlandı. Üretilen parça ve ekipmanlar son montaj hattında uçaktaki yerini aldı.

AYDA 2 HÜRJET ÜRETİLECEK

HÜRJET, 18 Mart 2023 günü ilk uçuşunu yapmıştı. Sonrasında yürütülen geliştirme faaliyetleriyle yerli uçağın 2025'te envantere girebilir hale gelmesi amaçlanıyor. Seri üretim döneminde ayda 2 HÜRJET üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET, üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik bir rol oynamak üzere tasarlandı. HÜRJET, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.

Yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığında olacak HÜRJET, 1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebilecek. Uçakta üçer adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon bulunabilecek, bunlara farklı faydalı yükler takılabilecek. HÜRJET, 3 tona yakın faydalı yük taşıyabilecek.

(Haber Merkezi)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...