Sosyal medyada günlerce konuşuldu... NASA’dan deprem açıklaması: FINDER Türkiye’de kullanıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sosyal medyada günlerce konuşuldu... NASA’dan deprem açıklaması: FINDER Türkiye’de kullanıldı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA’nın geliştirdiği FINDER isimli arama kurtarma cihazının Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından enkaz altındakilerin tespitinde kullanıldığı ortaya çıktı. Açıklamayı, bizzat NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı) yaptı.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen ve arama-kurtarma ekiplerinin enkaz altında kalan insanları tespit etmesine yarayan FINDER  teknolojisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'de kullanıldı. NASA, resmi internet sitesi ve sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından NASA'nın yan ürünü FINDER teknolojisinin Türkiye'de de kullanıldığı açıkladı. Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'de de hissedilen depremlerde ilk yardım ekiplerinin enkaz altında kalan kişileri tespit etmesi için kullanılan FINDER cihazları, Florida'daki SpecOps şirketi tarafından Türkiye'ye gönderildi.

Sosyal medyada günlerce konuşuldu... NASA’dan deprem açıklaması: FINDER Türkiye’de kullanıldı

KALP ATIŞINDAN ENKAZ ALTINDAKİLERİ TESPİT EDEN CİHAZ: NASA FINDER NEDİR?

‘Afet ve Acil Müdahalede Bireyleri Bulmak’ anlamına gelen FINDER, NASA'nın Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı ile Washington’daki İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğünün işbirliğinde geliştirildi.

Küçük bir bavul büyüklüğündeki FINDER, 2015 yılında Nepal'de büyük yıkıma yol açan 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından çok konuşulmuştu. Canlıları kalp atışından bile tespit edebilen bu cihaz sayesinde enkaz altında kalan dört kişi kurtarılmıştı.

Cihaz, mikrodalgalar yayarak çalışır. FINDER, molozların arasından düşük güçlü bir mikrodalga sinyali (bir cep telefonunun çıktısının yaklaşık binde biri) gönderir ve afetzedenin nefes alıp vermesinden ve kalp atışlarından kaynaklanan küçük hareketlerden geri dönen bu sinyallerin yansımalarındaki değişiklikleri arar. Böylece, birkaç metre moloz altında kalmış insanların en küçük kalp atışlarını ve nefeslerini bile tespit edebilmekte.

Bununla birlikte, FINDER'ın yazılım teknolojisi, bir insanın kalp atışları ile hayvanların veya mekanik cihazların kalp atışlarını da ayırt edebilir.

(NASA / İHA)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...