Uzay kurumu tehlikeyi açıkladı: Musk'ın Starlink uyduları ölüme yol açabilir

Düzenleyen: / Kaynak: DailyMail
- Güncelleme:
Uzay kurumu tehlikeyi açıkladı: Musk'ın Starlink uyduları ölüme yol açabilir

TEKNOLOJİ Haberleri  / DailyMail

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi (Federal Aviation Administration / FAA) yayınladığı raporda, Dünya'nın yörüngesinden çıkan uydulardan düşen parçaların muhtemelen insanların ölümüyle ya da yaralanmasıyla sonuçlanabileceğini ifade etti. FAA'nın raporuna göre, Starlink internet uyduları Dünya'nın yörüngesine yeniden girerken hayati tehlikeye yol açabilecek sonuçlar doğurabilir. Ancak SpaceX'ten bir yetkili FAA'nın çalışmasını eleştirerek, analizi reddetti.

Yeni bir Federal Havacılık İdaresi (FAA) araştırması, Elon Musk'ın Starlink uydularının 2035 yılına kadar bazı insanları öldürebileceği veya ciddi şekilde yaralayabileceği konusunda uyarıyor. 35 sayfalık detaylı raporda FAA uzmanları, yörüngeden çıkan uydulara ait 28 bin küsur tehlikeli parçanın, önümüzdeki 12 yıl içinde Dünya'nın yörüngesine girince, yeryüzündeki canlılar için hayati tehlike oluşturabilecek kadar büyüklükte kalacağını düşünüyor.

Musk, önümüzdeki yıllarda SpaceX uzay firmasına ait yörüngede en az 42 bin Starlink uydusunun olacağını söylüyor. Bu sayı, diğer tüm şirketlerin uydu sayısından çok daha fazla.

Raporda iddia edildiği üzere, SpaceX'in Starlink uyduları, yeryüzündeki ve havacılık faaliyetlerindeki enkaz çarpışma / düşme riskinin yüzde 85'inin sorumlusu olacak. FAA, potansiyel insan kayıplarının yanı sıra, düşen uzay enkazlarının hava yolculuğunu da tehdit edebileceğini belirtiyor. 

SPACEX: KUSURLU ANALİZ

Öte yandan, Musk'ın SpaceX şirketinin baş mühendisi David Goldstein bu iddialara karşı çıktı. FAA ve Kongre'ye yazdığı bir mektupta ilgili çalışmayı 'akıl almaz, gerekçesiz ve yanlış' olarak tanımladı. David Goldstein, raporun 'son derece kusurlu analize' dayandığını söyledi.

Mektupta, "SpaceX'in uyduları, kullanım ömrünün sonunda, imha sırasında yani atmosfere yeniden girerken tamamen yok olacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir ve bunu da yapıyor" ifadesini kullandılar. 

Şirket ayrıca verileri derleyen kar amacı gütmeyen Aerospace Corporation'ı SpaceX ile iletişime geçmediği için eleştirdi.

Mektupta ayrıca Şubat 2020'den bu yana 325 Starlink uydusunun yörüngeden çıkarıldığı ve herhangi bir enkazın bulunmadığı belirtiliyor.

SpaceX, Mayıs 2019'da ilk Starlink uydularını fırlatarak uzaya 5 binden fazla cisim gönderdi. Şirket, Eylül 2023'te 2 milyondan fazla aboneye ulaştığını ve yörüngemize 12 bin uydu konuşlandırmayı planladığını açıkladı. Bu hedefini şirket, 42 bine yükseltmeyi düşünüyor. Peki, 'Starlink nedir' diye soracak olursanız, yüksek geniş bant internet hizmeti sağlayan alçak dünya yörüngesi uydutakımıdır diyebiliriz. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: DailyMail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...