X platformundan para kazanmak isteyenler dikkat! Twitter'dan gelir sağlarken vergi borcunuz çıkmasın... İşte yapmanız gerekenler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
X platformundan para kazanmak isteyenler dikkat! Twitter'dan gelir sağlarken vergi borcunuz çıkmasın... İşte yapmanız gerekenler

TEKNOLOJİ Haberleri

X (Twitter) platformunda para kazanmanın yolu açıldı, milyonlarca kullanıcı güncellenen şartların ardından nasıl para kazanabileceklerini düşünmeye başladı. Peki, X platformundan kazanılan paranın vergisi nasıl ödenir? Twitter'dan para kazanmak için yapılması gerekenler neler? İşte, X üzerinden para kazanmanın kriterleri ve vergi ödemek için atmanız gereken adımlar...

Sosyal medya mecraları artık kimi insanların birincil geçim kaynağı, kimi insanların ise ek gelir kazandığı bir yer haline geldi. Instagram, YouTube, TikTok gibi video içeriklerin ağır bastığı platformlar bu konuda başı çekse de metin tabanlı sosyal medya ağı olan Twitter da (yeni adıyla X) artık para kazanmanın tüm kapılarını kullanıcılarına açmış bulunuyor. 

Geçtiğimiz haftalarda X'in sahibi Elon Musk, 'Reklam Geliri Paylaşım Programı'nı duyurdu. Bir nevi, içerik üreticilerin reklam gelirlerinden pay almasını sağlayan koşulları iyileştirdi. Peki, X platformundan para kazanmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor? İlk olarak, X'in güncellenen içerik üreticisi koşullarına bir bakalım... 

TWITTER'DAN PARA KAZANMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

NTV'de yer alan bir habere göre, programa dahil olup para kazanabilmek için X Blue'ya (ücretli abonelik sistemi) abone olmanız veya Doğrulanmış Kuruluş olmanız, "son 3 ay içinde toplam gönderilerinizde en az 5 milyon gösterime (etkileşime)" ve "en az 500 takipçiye" sahip olmanız gerekiyor.

Geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 750 bin takipçisi bulunan yazar Brian Krassenstein, Twitter'ın kendisine 24 bin 305 dolarlık bir ödeme yaptığını iddia etmişti. Ayrıca 230 bin takipçisi olan bir başka kullanıcı 2 bin 236 dolar kazandığını belirtirken, 1,7 milyon takipçisi olan siyasi yorumcu Benny Johnson 9 bin 546 dolar kazandığını söylemişti. 

Peş peşe gelen bu açıklamalar Türkiye'deki kullanıcıları da oldukça heveslendirdi. Pek çok Twitter kullanıcısı, platformdan nasıl para kazanabileceklerini düşünüp bir strateji çizerken, platformun kullanıcılara ödemeyi nasıl yapacağını da araştırıyor. Aynı zamanda, X platformundan para kazanayım derken istemeden vergi kaçakçısı olabilirsiniz de. Bu yüzden, haberimizde hem ödeme sürecinin nasıl olacağına, hem de vergi konusuna değindik. İşte ayrıntılar... 

X platformundan para kazanmak isteyenler dikkat! Twitter'dan gelir sağlarken vergi borcunuz çıkmasın... İşte yapmanız gerekenler

X ŞİRKETİ TÜRKİYE'DEKİ KULLANICILARA ÖDEMEYİ NASIL YAPACAK? 

Türkiye’deki kullanıcıların X üzerinden para kazanması için bir Stripe hesabına sahip olması gerekiyor. Stripe, merkezi ABD'nin San Francisco kentinde bulunan bir finansal hizmet şirketidir ve henüz Türkiye'de resmi hizmet vermemektedir. Platform, web geliştiricilerin internet siteleri, uygulamalarında yer alan ödeme sistemlerinde entegre bir şekilde kullanabilmesi amacıyla API altyapısı sağlayarak işyerlerinin internet üzerinden ödeme alabilmesini sağlıyor. Ancak Türkiye'de kanuni olarak hizmet vermediği için son günlerde X platformundan para kazanmak isteyen Türk vatandaşları ne yapacaklarını araştırıyor. 

Yazılım Geliştirme Uzmanı Sezer İltekin bu konuda bir adım atarak, X hesabı üzerinden Stripe destek ekibine ulaştı. İlk başta uzun bir paylaşım yapan İltekin, şöyle dedi:

"Twitter’dan Türkiye’deki banka hesabına ödeme almak isteyenler için KÖTÜ HABER az önce geldi. Bundan iki gün önce Stripe Express’e direkt Twitter uygulaması üzerinden ve Türkiye adresiyle kayıt olup Twitter’dan ödeme almak için yurt dışında şirket kurmak zorunda olmayabileceğimizi söylemiştim. O paylaşıma gelen 'yakında hesabınız kapanır' minvalindeki yorumlardan sonra hem Stripe’a hem de Twitter’a bir mesaj gönderdim ve konuya açıklık getirmelerini istedim. Az önce Twitter’dan cevap geldi. Direkt soruma verilmiş bir cevaptan çok Twitter gelir paylaşım modelini anlatan bir cevap olsa da içinde bizi ilgilendiren şöyle bir kısım var:

'Creator Ads Revenue Sharing will only be available in all the countries where Stripe supports payouts.' Yani, Gelir Paylaşım Programı'nın sadece Stripe’ın ödeme yapmayı desteklediği ülkelerde kullanılabileceğini söylüyor. Bu durumda her halükarda yurt dışında şirket kurmak ve bu şirket üzerine bir Stripe hesabı açmak gerekecek gibi görünüyor. Madem öyle bu adamlar nasıl oldu da ülke olarak Türkiye seçmemize izin verdi? Bunun cevabını da Stripe’tan bekliyorum." 

X platformundan para kazanmak isteyenler dikkat! Twitter'dan gelir sağlarken vergi borcunuz çıkmasın... İşte yapmanız gerekenler

HESAPLARININ KAPATILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Daha sonra Stripe destek ekibiyle iletişime geçen Sezer İltekin, takipçilerine ve içerik üreticisi olarak X üzerinden para kazanmak isteyenlere 'iyi haberi' duyurdu. 

İşte İltekin'in Stripe'e ilettiği mesaj ve gelen açıklama:

İltekin: "Türk vatandaşları adına Stripe'a açık mektup. Stripe Express, Twitter üzerinden hesap oluştururken Türkiye'de ikamet eden bireyler için beklendiği gibi çalışıyor ancak insanlar birkaç ödeme aldıktan sonra hesaplarının kapatıldığını bildiriyor. Bu hizmet, Swift sistemi üzerinden kişisel bir banka hesabına havale yapılmasına yönelik ve alınan ödemeler, Türkiye'de vergileri ödenerek ilk seferde amaçlandığı gibi çalışıyor. Ancak görünen o ki Stripe, Türk banka hesaplarına bir veya birkaç defa ödeme alan hesapları kapatıyor. Bu sistem (Swift üzerinden para transferi) çalışıyorsa neden hesap kapatıyorsunuz? Türkiye'de geleneksel Stripe desteklenmiyor diye Türk vatandaşlarını mı cezalandırıyorsunuz? Sadece Twitter üzerinden ödeme almak için başka bir ülkede şirket kurmak istemiyoruz. Lütfen bu konu hakkında açıklama yapınız. Teşekkürler."

https://twitter.com/sezeriltekin/status/1690962886758166528

"Resmi belgelerinizde, platformların yalnızca Stripe tarafından desteklenen ülkelerde hesap oluşturabileceğinden bahsediliyor. Verdiğiniz link üzerinden ulaştığım sayfayı kontrol ettiğimde Türkiye'nin bu ülkeler arasında yer almadığını fark ettim. Türkiye'deki milyonlarca aktif internet kullanıcısını göz önünde bulundurarak sizden duymak istediğimiz şey şu: Türkiye'de ikamet eden bireyler, Stripe Express kullanarak Twitter'dan ödeme almaya devam etmek için Türk adreslerini ve Türk banka hesaplarını kullanmaya devam edebilecek mi?"

STRIPE AÇIKLADI: TÜRKİYE'DEKİ KULLANICILAR ÖDEMELERİ NASIL ALACAK? 

Stripe ekibinin Türkiye'deki kullanıcılara yönelik son mesajı ise şu şekilde:

"Türkiye henüz şirketler için standart hesap alımı için uygun olmasa da, bireyler X/Twitter'dan Stripe Express aracılığıyla ödeme alabilir."

X platformundan para kazanmak isteyenler dikkat! Twitter'dan gelir sağlarken vergi borcunuz çıkmasın... İşte yapmanız gerekenler

Öte yandan, kullanıcıların X platformu üzerinden para kazanması halinde 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi' (GVK Mük. 20/B Maddesi) vermesi gerekiyor. Bu durumda, şirket kurmak gerekmiyor ve banka hesabına gelen ödeme üzerinden yüzde 15'lik vergi kesintisi oluyor. 

TWITTER'DAN KAZANILAN PARANIN VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Aman dikkat! Sosyal medya üzerinden para kazanayım derken vergi ödemeyi unutmayın. Bunun için yapmanız gereken bazı şeyler var. Sezer İltekin, bu konuda da kullanıcıları uyardı. İltekin, 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi' ile banka hesabı açmak gerektiğini söylüyor.

https://twitter.com/sezeriltekin/status/1690978478366081024

İnteraktif Vergi Dairesi'nin online (çevrim içi) sitesi üzerinden kullanıcıların sırasıyla, 'İşlem Başlat', 'Vergi İşlemleri', 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi'ni oluşturmaları gerekiyor. 

Banka hesabının vergi dairesine bildirilmesinin ardından X üzerinden gelen ödemelerden yüzde 15'lik kesinti olacak. Ancak bu noktada, önemli bir konu daha var, eğer düzenli bir geliriniz daha doğrusu bir sigortalı işiniz yoksa Bağ-Kur ödemesi yapmanız gerekecek. 

Yani Twitter'dan para kazanmak için şirket kurmaya gerek yok ancak vergi dairesine içerik üreticisi olduğunuzu beyan etmeniz şart. 1.6 milyon TL'ye kadar olan kazançlardan sadece yüzde 15 gelir vergisi kesildiğini hatırlatarak, bu istisnadan yararlanmak isteyenlerin Bağ-Kur primi ödemeye başlaması gerekeceğini belirtelim.

Bu noktada, gelirin miktarı oldukça önemli. Çünkü Bağ-Kur primi şu anda en az 3 bin TL'den fazla bir ödemeye tekabül ediyor. Bu yüzden, sigortalı bir işte çalışmıyor ve sosyal medyadan kazandığınız gelir de bu miktarı karşılamıyorsa Twitter'dan para kazanma konusunu gözden geçirmeniz daha iyi olacaktır.

Eğer, sigortalı bir işiniz zaten varsa veya X platformundan kazandığınız para Bağ-Kur priminin oldukça üstündeyse o halde yapmanız gereken, bir vergi dairesine giderek Sosyal Medya İçerik Üreticisi vergi istisnasından yararlanmak istediğinizi belirten bir dilekçe yazmanız.

Daha sonra e-Devlet üzerinden bir yazı ulaştırılacak ve o yazıyla birlikte 'Sosyal Medya İçerik Üreticisi' banka hesabı açmanız gerekecek. Ardından e-Devlet üzerinden bağlı bulunduğunuz vergi dairesine söz konusu banka hesabının bilgilerini atmanız gerekiyor.

Son aşamada, X platformuna açtığınız banka hesabınızı bağlayarak gelen ödemeleri alabileceksiniz. Otomatik olarak gelen ödemelerden yüzde 15'lik gelir vergisi kesintisi olacak. 

(Derleyen: Hilal Bardakcı / Türkiye Gazetesi) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...