Yerli erken uyarı sistemi EDİS devrede, 120 saniye önceden depremi haber veriyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yerli erken uyarı sistemi EDİS devrede, 120 saniye önceden depremi haber veriyor

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yıldız Teknik Üniversitesinin teknoparkında geliştirilen ve 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olan EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi, kullanıma sunuldu.

Japon uygulamasının ötesinde bir performansa sahip olarak kabul edilen EDIS, depremin merkez üssüne uzaklığına bağlı olarak 120 saniyeye kadar erken uyarı yapabiliyor. EDIS Deprem Erken Uyarı Sisteminin Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen, sistemin Kahramanmaraş-Hatay depreminde test edildiğini belirterek “Sistem kurulduktan sonra gerçekleşen belli büyüklüğün üzerindeki 503 artçı depremin tamamını tespit ettik ve erken uyarı sistemi aracılığıyla pilot olarak sistemi kullananlara bildirdik’’ dedi.

"BÜTÜN HAREKETLER KONTROL ALTINA ALINIYOR"

Sistemin şu anda bütün Marmara Bölgesi’ni içine alacak şekilde aktif olarak çalıştığını ifade eden Erişen “Bankalardan, holdinglere, sanayi şirketlerinden, AVM’lere kadar toplamda 250 kurumda sistemimizi aktif olarak kullanıyoruz. Bu kurumların şubelerini de dâhil ettiğimizde, kullanım alanı 1.000 iş yerine yaklaşıyor. Yapay zekâ tabanlı akıllı erken uyarı sistemi sayesinde, deprem olacağı uyarısı alınınca fabrikalardaki makinelerin durdurulmasından AVM’lerdeki yürüyen merdivenlerin çalışmasına kadar bütün hareketler kontrol altına alınıyor. Dolayısıyla can ve  mal kaybı önleniyor” dedi. Erişen, EDİS Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin cep telefonu uygulamasının testlerinin de sürdüğünü söyledi.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...