Müze ve sanat mekânlarını yeniden keşif vakti

- Güncelleme:
Müze ve sanat mekânlarını yeniden keşif vakti

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bayramı “bayram” yapmak için İstanbul’da yenilenen ve bu yüzden tekrar keşfedilmesi gereken pek çok kültürel mekân var...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Kurban Bayramı, beraberinde dokuz günlük tatille geldi… Bu geniş zamanda bayramı “bayram” etmek için fırsat doğdu! Pek çok müze ve sanat mekânı bayram tatilinin belirli günlerinde ziyaretçilerini ağırlıyor… İstanbul’da ise son yıllarda yenilenen ve tekrar kapılarını açan, dolayısıyla tekrar keşfedilmesi gereken pek çok müze ve sanat mekânı var!

TOPKAPI YENİLENDİ

İstanbul’un âdeta kalbi olan Topkapı Sarayı, Kurban Bayramı’nda ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Zira Millî Saraylara bağlı Topkapı’da yakın zamanda pek çok yenileme oldu ve yeni kısımlar açıldı. Böylece görülmemiş eserler teşhire kondu. Yenilenen yerlerin başında ise Mukaddes Emanetler Dairesi geliyor… Eser sayısının beş katına çıktığı dairede artık Hazreti Osman’ın Mushaf’ı gibi pek çok kıymetli eser görebilmek mümkün.

Müze ve sanat mekânlarını yeniden keşif vakti

SARNIÇLAR RESTORE EDİLDİ

İstanbul’daki Bizans yapısı pek çok sarnıç da son yıllarda yenilendi. Onların en mühimmi Sultanahmet’teki yaklaşık 1.500 senelik Yerebatan Sarnıcı... Yeni bir görünüm kazanan tarihî yapı, zaman zaman çeşitli sanat faaliyetlerine de ev sahipliği yapıyor. Fatih’teki Şerefiye Sarnıcı da benzer bir tecrübe sunuyor...

Müze ve sanat mekânlarını yeniden keşif vakti

GÖRÜLESİ KULELER

Malum Boğaz’ın ortasında yer alan Kız Kulesi de restore edildi. Bir “müze” olarak kapılarını açan tarihî kuleyi görmediyseniz, bayram tatili iyi bir fırsat zamanı… Büyük ölçüde Sultan II. Mahmud devrindeki vaziyeti esas alınarak restore edilen Kız Kulesi’nin restorandan kurtulmuş yeni hâlini tecrübe etmek oldukça keyifli.

Pandemide restore edilen Galata Kulesi de yeniden keşfedilesi tarihî mekânlardan… Yük ve ağırlıklarından kurtulan ve müze vasfı kazanan Galata Kulesi, malum manzarasıyla meşhur.

FESHANE DEĞİŞTİ

Restore edilen Feshane de “Artİstanbul Feshane” adıyla bir sanat mekânı olarak yeniden ziyarete açıldı. Ancak İBB Miras’ın restore ettiği mekân, artık çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. “Ortadan Başlamak” adlı ilk sergide 300 sanatçının 400’den fazla eseri, alaka duyanları bekliyor.

Müze ve sanat mekânlarını yeniden keşif vakti

YENİ BİR MÜZE

Eyüpsultan Cami-i Kebir Hamamı da geçen sene müzeye dönüştürülmüştü. “Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesi” adıyla ziyarete açılan mekân, Osmanlıdaki su ve temizlik kültürüne dair mütevazı ve hoş bir koleksiyona sahip.  

Topkapı Sarayı’ndan çıkıp Sultanahmet Camii’ne doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkan Türk ve İslam Eserleri Müzesi de bayramda gezilebilecek müzelerden. İslam eserlerinin kronolojik şekilde teşhir edildiği müze, âdeta bir zaman yolculuğu mahiyetinde... Zaman zaman envanteri yenilenen müzede dünyanın en zengin halı koleksiyonlarından biri yer alıyor.
*Bir kısmı Kurban Bayramı’nın ilk gününde kapalı olan müze ve sanat mekânlarının ziyaretçi saatleri değişiklik gösteriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...